"Mame su zakon" traže od ministra Dmitrovića obeštećenje za 9.000 žena

Udruženje "Mame su zakon" tražilo je od ministra za brigu o porodici Ratka Dmitrovića da isplati obeštećenje za 9.000 žena koje su tokom porodiljskog odsustva dobijale manju naknadu od minimalca.
"Mame su zakon" traže od ministra Dmitrovića obeštećenje za 9.000 žena
Foto: Pixabay
Udruženje takođe traži da Ministarstvo isplati i naknadu za tuđu negu i pomoć majkama koje su negovale decu sa invaliditetom u periodu pre 2018. godine.
 
Pravni osnov za ove zahteve Udruženje "Mame su zakon" nalazi u odlukama Ustavnog suda koje su stupile na snagu u maju ove godine, a kojima se ukidaju delovi članova 12 i 14 Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.
 
U prvom slučaju Udruženje traži da Ministarstvo ispravi grešku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i obešteti sve majke koje su od 1. jula 2018. godine primale porodiljsku naknadu manju od minimalne zarade u Republici.
 
Prema tvrdnji Udruženja u Srbiji ima ukupno 9.000 takvih žena, a od Ministarstva za brigu o porodici traže da nađe način da im isplati razliku u primanjima.
 
"Mame su zakon" navode da je Ustavni sud ukinuo i zakonsku odredbu po kojoj su majke koje su rodile decu sa invliditetom morale da biraju između prava na naknadu zarade i prava na isplatu pomoći za negu drugog lica. Traže takođe da to pravo treba da dobiju i majke kojima je zahtev za isplatu tuđe nege i pomoći ranije odbijen.
 
Pismo ministru poslato je nakon što se pravnom timu Udruženja obratilo nekoliko hiljada žena koje su trpele loše posledice zbog primene neustavnih odredbi, kao i zbog nejasnih i nepreciznih informacija koje su službenici širom Srbije davali korisnicama prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
  • Ognjen

    28.07.2021 10:37
    Radikalsko zaj****nje glupog, primitivnog i nadasve naivnog naroda!
  • @dragan

    28.07.2021 10:01
    Je li tebi treba državna pomoć ili ne? Da li bi je uzeo?
  • Dragan

    28.07.2021 08:47
    Ah
    Nek prvo agencija izađe na izbore pa nekbtraži tamo gde treba.Udruženje ljubitelja cveća,udruženja ljubitelja mačaka,pasa itd imaju svoje zahteve. Planiranje porodice je lični a ne državni posao. Nećemo dq se siromasi množe i da ih država od stomaka do smrti hrani. Naši preci ni dinara nisu dobili još su trudne žene radile na polju.Znači dati samo onaj ko je sposoban samostalno da othrani dete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.