Virusolog Banko: Ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine

Virusolog Ana Banko izjavila je da ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine protiv kovida19 kod svih građana, ali da postoji nekoliko pokazatelja zašto bi ta doza bila korisna.
Virusolog Banko: Ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine
Foto: 021.rs
"Ne treba insistirati na trećoj dozi kod svih, i ne očekujemo da će svi biti kandidati za tu treću dozu, ali pažljivom strategijom i definisanjem ključnih grupa će se vremenom polako stvarati kandidati", objasnila je za RTS docentkinja na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Ana Banko.
 
Kako je navela, pokazano je da reakcija na vakcinu, odnosno stvaranje antitela koje može da se izmeri, opada ili se nedovoljno stvara u populaciji ljudi preko 80 godina, i to kod onih koji su primili RNK vakcinu.
 
"Pokazano je da kod inaktivisanih vakcina, npr. kod onih iz Kine, Sinofarm i Sinovak, nakon šest meseci titar antitela pada ispod graničnih vrednosti koje su oni arbitrarno odredili, pa to indirektno ukazuje da će treća doza biti neophodna", rekla je Banko.
 
Ona je dodala da je poslednja studija Fajzera pokazala je da se treća doza pokazala kao efikasnija, da samo 40 odsto pacijenata stvara antitela posle druge doze, a posle treće, primljene 60 dana nakon treće doze, čak 70 odsto.
 
Govoreći o trećoj dozi vektorskih vakcina kao što su Astrazeneka i Sputnjik V, Banko je kazala da se pokazalo da treća doza diže ćelijski odgovor.
 
Ona je rekla da građani koji su preležali korona virus a zatim se vakcinisali, posle vakcine imaju duže trajanje imuniteta, što znači da je vakcina za njih bila "buster".
  • Грађанин

    28.07.2021 14:01
    6 месеци
    Не, није баш тако. Читајте израелске медије, земље која је вакцинисала скоро цело становништво. Објавили су да вакцина штити 6 месеци. Истраживали су нивое антитела. Они који су тамо примили другу дозу у јануару и фебруару се сада заражавају. Зато бројеви расту. Зато ће и овде да расту, а не због одмора. Па не заборавимо да су вакцинисани људи ишли на одморе. Друго, зато хоће трећу дозу да нам дају. Знају да прва и друга већ лагано слабе. Држава нас само лаже и обмањује јер знају шта се збива а не смеју рећи јер би тек онда спласнуло интересовање за вакцине. Заправо смо немоћни у овом рату.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.