FOTO: Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici obijen i ispreturan stan, ukradeni čak i lekovi i hrana

Jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici, Dragici Gašić, obijen je i ispreturan stan.
Dragica Gašić je izjavila da su joj razbojnici odneli iz stana sve osim brašna i pola kilograma makarona. 
 
Ona je juče posle podne, kada se iz Kline vratila u Đakovicu, zatekla svoj stan obijen i opljačkan. 
 
Gašić je prethodnu noć ipak provela u svom stanu u Đakovici. 
 
"Imala sam zalihe hrane i u zamrzivaču, ali sve su odneli i belu tehniku i nameštaj, ostavili su samo brašno i pola kila makarona. Odneli su i lekove, a ja sam srčani bolesnik i dijabetičar", rekla je Gašić za Kosovo onlajn. 
 
Navela je da su vrata stana potpuno razvaljena i da ne mogu da se poprave. 
 
"Imam vrata koja mi ne daju da ugradim, pisala sam zahtev opštini za promenu vrata, ali još nema odgovora. Kada sam u stanu policija dežura ispred zgrade. Tako je bilo i noćas. Noć je mirno prošla", kazala je Gašić. 
 
Istakla je da će se boriti da ostane na svojoj imovini. 
 
"Pokušavam da izdržim uz Božju pomoć. Sada su mi najveći problem lekovi", dodala je Gašić. 
 
U vezis a incidentom oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je navela da su Dragici Gašić lopovi ukrali sigurnosnu kameru i ruter za internet, uz druge lične stvari i hranu koju je dobila.
 
"Maltretiranje koje Dragica doživljava iz dana u dan direktna je posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti u kojoj se kao problem percipira povratak ove Srpkinje u svoj stan i Đakovicu, ali ne i pretnje klanjem, kamenovanje kojima je neprekidno izložena. Ne samo da su joj oduzeta blindirana vrata koja smo, kao Kancelarija za KiM, obezbedili da joj se poveća bezbednost, nego joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava, brani joj se da kupi hleb ili osnovne životne namirnice, a vlasti u Đakovici pokušavaju i pravnim nasiljem da joj oduzmu stan", navodi Kancelarija.
 
 
Dalje pita:
 
"Gde je bila kosovska policija da čuva Dragičin stan? Gde su bile međunarodne misije? Šta još Dragica treba da doživi i preživi da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici? Dokle će Dragica Gašić biti meta esktremista? Ovo su sve pitanja na koja ni mređunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovor, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić", navodi ovaj organ.
 
 
Zaključuje da će o najnovijem incidentu obavestiti Brisel, ali i međunarodne misije koje deluju na prostoru Kosova i Metohije, a Kancelarija će nadoknaditi Dragici svu štetu koju je pretrpela i pomoći joj svim raspoloživim resursima.
 
Dragica Gašić se početkom juna, posle 20 godina, vratila da živi u svom stanu u Đakovici. Njen povratak je izazvao brojne negativne reakcije kod lokalnog albanskog stanovništva. Protiv povratka Gašićeve se izjasnilo i 11 nevladinih organizacija iz te metohijske varoši. 
 
Stan Dragice Gašić je u više navrata kamenovan.  
  • @LOL

    28.07.2021 22:04
    U pravu ste, to je sasvim moguće. Zato je u Đakovici ova žena jedini stanovnik srpske nacionalnosti, jer Srbi slobodno "rade, školuju se, putuju ko može isto kao i mi nema tamo ništa posebno i senzacionalno kako se nama ovde servira".
  • LOL

    28.07.2021 18:22
    U Grckoj godinama unazad srecem na letovanju srbe sa Kosova. Kada god postavim pitanje iz puke znatizelje kako im je gledaju me kao da pitam gluposti tako da sam prestao da pitam takve stvari jer ono sto oni ljudi pricaju se nikako ne poklapa sa onim sto mi citamo po novinama i gledamo u vestima. Rade, skoluju se ,putuju ko moze isto kao i mi nema tamo nista posebno i senzacionalno kako se nama ovde servira. Izolovanih incidenata ima u svakoj zemji ko zna zbog cega napadaju tu zentu mi realno tu istinu nikada necemo znati.
  • Zvrk

    28.07.2021 17:40
    "Niko ne zaboravlja toliko brzo neke jako bitne stvari kao nas narod, pa vi idite i letujte po Albaniji, Splitu, Sibeniku itd..."
    Fora je sto oni nisu zaboravili šta smo im mi radili 90ih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.