MUP: Nemamo saznanja o saradnji sa FBI u istrazi o Belivukovoj grupi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da "ne raspolaže saznanjima" o saradnji sa FBI u otkrivanju grupe Veljka Belivuka.
MUP: Nemamo saznanja o saradnji sa FBI u istrazi o Belivukovoj grupi
Foto: 021.rs
MUP navodi da "ne raspolaže saznanjima, niti da u evidencijama MUP-a postoji i jedan podatak ili dokument koji bi bio potvrda saradnje ili bilo kakve razmene operativnih informacija sa FBI u cilju kriminalističke obrade i procesuiranja optuženih organizatora kriminalne grupe Belivuk-Miljković".
 
"Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema ni jedan podatak da se vodila bilo kakva istraga u saradnji sa FBI koja je za cilj imala razbijanje organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković", stoji u saopštenju.
 
MUP je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li u papirima MUP-a postoji bilo kakav podatak o tome da je FBI u saradnji sa MUP-om vodio zajedničku istragu oko organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.
 
Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je juče da su informacije koje je FBI podelio sa evropskim i srpskim službama značajno pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe.
 
"Istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela je u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova i očigledno je ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju. Baš zato, pošto i naše i strane službe znaju ko su ljudi koji su koristili Skaj aplikaciju i komunicirali sa kriminalnim grupama, imamo najčvršći dokaz da nikada nisam imao takav telefon, niti ostvarivao komunikaciju sa kriminalcima", naveo je Stefanović.
  • Podbarac

    01.08.2021 21:06
    Da dodam
    U dnevniku RTS, AV izjavio:
    "...Sve što smo radili, gotovo sve sa izuzetkom podrške i pomoći kod nekih dokaza - FBI nije radio ništa, to su bile evropske službe. FBI nas je obavestio za aplikaciju Anon, koju kontroliše CIA. Ne postoji učešće FBI u slučaju Belivuk..."

    Dakle nije bilo zajedničke istrage sa FBI, ali jeste bilo FBI "podrške i pomoći kod nekih dokaza...".
    I onda ide završna rečenica: "ne postoji učešće FBI"!
    Naravno, sem podrške i pomoći kod nekih dokaza...

    PolitiĆari... Tolko.
  • Podbarac

    01.08.2021 20:56
    Tačno i jedno i drugo
    Pod jedan - da, "Sky" aplikacija jeste bila "meta" USA i informacije o "bezbednosno interesantnim" korisnicima jesu deljene sa lokalnim policijama i kome-već, jer korisnici "Sky" aplikacije nisu samo kriminalci, nego pravi biznismeni. Btw. nosilac poslova u USA nije FBI, nego daleko moćnija firma: NSA...

    Pod dva - opet tačno, nije bilo "istraga u saradnji sa FBI" protiv ove grupe konkretno.
    Ali to ne znači da nije bilo "saradnje" u toj istrazi, niti je saradnja išla baš preko FBI - šta ako je "nosilac" poslova bila DEA?

    Daklem, svi su u pravu, ali naslovi u medijima otkrivaju kome koje "parče ili parčence istine" više odgovara da na njega nalepe ostatak "svoje" priče.

    Tolko.
  • samosvesni građanin

    01.08.2021 20:40
    A imate li saznanja ko je ubio advokata Vladimira Cvijana pre par godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.