Turističkim agencijama preti katanac zbog otkazivanja ekskurzija

Ukoliko se nešto ne preduzme, oko 120 turističkih agencija koje žive od đačkog i omladinskog turizma naći će se u stečaju.
Turističkim agencijama preti katanac zbog otkazivanja ekskurzija
Foto: Pixabay
Politika piše da one ne mogu da vrate novac roditeljima koji je avansno prosleđen hotelijerima, odmaralištima, prevoznicima i jedini mogući izlaz vide u odobravanju nadležnih da više od godinu dana odlagana i još neostvarena putovanja realizuju do 31.  avgusta 2022. godine. 
 
Ideja je da se ne raspisuju nove javne nabavke nego da novi đaci iskoriste aranžmane osmišljene za prethodne generacije.
 
- To je jedina šansa da se prevaziđe bezizlazna situacija, inače nećemo imati đački turizam. Trebalo bi da za to bude razumevanja i to što pre, da bi tako bilo i predviđeno školskim programom koji se usvaja najkasnije do 15. septembra. Praktično sada bi agencije trebalo da rade rezervaciju smeštajnih kapaciteta, a nemaju osnov za to jer nemamo iskazano interesovanje upravo zbog praćenja epidemijske slike. Veliki je problem što je uredbom definisano da ugovorena putovanja možemo da realizujemo najkasnije do 31. decembra 2021, a da nam u ovoj godini faktički nije bilo dozvoljeno da radimo. Za nerealizovana putovanja novac se mora vratiti roditeljima učenika do 15. januara 2022, a najveći broj agencija date uslove ne može da ispuni - kaže za Politiku predsednik Odbora za dečji i omladinski turizam Jute Dragoje Zekavica. 
 
Od sredine marta prošle godine zbog pandemije đački turizam je na prinudnom odmoru i u nekoliko letnjih nedelja je realizovano manje od četvrtine ugovorenih ekskurzija i rekreativnih nastava ugovorenih za pretprošlu školsku godinu. U prošloj školskoj godini skoro i da nema novih ugovora o đačkim posetama turističkim destinacijama. 
 
Prošlog avgusta Ministarstvo prosvete je dalo preporuku da se sve odloži za proleće 2021. godine, a dozvole su date tek 14. juna ove godine, pred sam kraj školske godine i zbog rokova nije bilo moguće realizovati putovanja. 
 
U trenutku prekida poslovanja 147 članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) koje se bave đačkim turizmom za oko 150.000 školaraca imale su više od 600.000 ugovorenih pansiona u hotelima i odmaralištima Srbije za višednevne ekskurzije i nastave u prirodi.
 
Vrednost ovih ugovorenih, a neostvarenih putovanja je oko 20.000.000 evra, a pri tome nisu računati jednodnevni izleti za osnovce i srednjoškolce koji takođe nisu realizovani.
  • Nebojša

    03.08.2021 09:26
    Bezobrazluk
    Uzali su pare a sada se prave mutavi da vrate. Nikakve oni pare NISU uplatili hotelijerima i to je OBMANA i prevara uz pomoc drzave i njenih organa.
    Da li neko odlazr placanje racuna roditeljima do 2022 i bez kamate. Da li drzava odlazr placanjr poreza bez kamate do kraja 2022.E, ako se ne odlaze onda lepo vratite pare pa katanac u bravu i kraj. Dosta mesetarenja.
  • D

    03.08.2021 09:12
    Ko ne moze da vrati pare nek stavi katanac i tacka.
  • Kapa di Caprio

    03.08.2021 09:01
    To narod voli i uziva u tome

    Seca li se neko slucaja zatvorene agencije u Nisu preptrosle godine neko ime nakon dve nedelje na istom mestu NOVA TURISTICKA AGENCIJA isti vlasnik samo jedno slovo promenjeno u imenu firme i agencija radi normalno,sa drugim radnicima?

    Dakle inspekcija ti nalozi da zatvoris agenciju,brise te iz registra nakon 10 dana otvaras na ISTOM MESTU novu agenciju na ime iste osobe ali sa jednim promenjenim slovom u imenu firme i dobijas
    -registraciju
    -pecat
    -tekuci racun i dinarski i devizni
    -nov internet sajt sa novom internet adresom na kome varas stotine ako ne i hiljade debila i kretena koji misle da zive u nekoj"drzavi".
    -odgovornost NULA jer je nova firma registrovana kao DOO sa 100 dinara osnivackog kapitala(doo odgovara za utuzenje do visini osnivackog kapitala...)
    -bez licence na ulazak inspektora dobijaju saopstenje da su predali zahtev za licencom i da cekaju odgovor vec godinu i kusur dana od drzave,za to vreme pare idu na racun ljudi ostaju bez para...

    I dan danas ta agencija radi,broj utuzivanja za prevare preko 600 puta 100 do 200 eura svako utuzivanje za prevaru i nikom nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija