Кoalicija: Vučić da objasni izbor kompanije za gradnju solarnih panela širom Srbije

Кoalicija za nadzor javnih finansija traži obrazloženje na koji način je kompanija, koja planira izgradnju solarnih panela na 2.000 hektara na desetak lokacija širom Srbije, odabrana za taj posao.
Кoalicija: Vučić da objasni izbor kompanije za gradnju solarnih panela širom Srbije
Foto: Pixabay
Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i američka kompanija UGT Renewables LLC potpisali su u ponedeljak u Beogradu Sporazum o saradnji o izgradnji solarnih panela, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da "predstoje ne laki razgovori oko uslova", te kako veruje "da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor", zbog čega Кoalicija za nadzor javnih finansija traži od njega da odgovori na pet pitanja.
 
Od predsednika Srbije se traži da odgovori na pitanje da li je, "zbog premora izazvanog brojnim državničkim obavezama smetnuo s uma da se do poslova, čak i onih čija se vrednost meri desetinama i stotinama miliona evra, može doći i kroz tržišnu utakmicu i davanje ponude bolje od konkurentskih, a ne samo putem direktnog dogovaranja sa državnim vrhom Srbije".
 
Takođe ga pitaju "da li je, iz već navedenih ili drugih razloga, izgubio iz vida da osim firme sa kojom u ime Srbije pravi najbolji mogući dogovor, u svetu postoje i druge kompanije koje se bave istim poslovima koje bi se veoma rado nadmetale za ovaj visokoprofitabilan posao".
 
Iz Кoalicije za nadzor javnih finansija pitaju Vučića i "da li je i iz kog razloga zanemario činjenicu da i u Srbiji postoje potencijalni investitori u obnovljive izvore energije".
 
Takođe, traže da odgovori i "da li se i njemu čini neobičnim to što će za desetak različitih lokacija u Srbiji posao izgradnje solarnih elektrana biti dogovoren sa samo jednom firmom".
 
Za kraj, iz Koalicije za nadzor javnih finansija mole Vučića da zainteresovanoj javnosti "ukaže na član Ustava kojim je predsedniku republike omogućeno da se u toku trajanja mandata angažuje kao promoter i lobista stranih kompanija".
  • Nn

    03.08.2021 16:48
    Svako javno preduzeće
    Mora da polaze račune javnosti. Jer barata parama ubranim od naroda. Takodje, procedure moraju da budu transparentne i da se kompeticijom odabira firma koja će da obezbedi panele. Ako se ide na samo jednog obezbedjivaca, onda mora da se ima pismena odluka sa obrazloženjem.
    Sve jasno i proverljivo. I da se zna, imenom, ko je šta odlucio.
  • objašnjenje

    03.08.2021 00:05
    Objašnjenje je lako - sa njima su se najlakše dogovorili oko 50-50 podele novca. Za njihovu decu.
  • @NS

    02.08.2021 22:39
    Ova, a i svaka druga vlast treba da polaze racune ne samo udruzenjima koje "nemaju legitimitet" prema tvom misljenju, nego svima, uvek i svugde. Direktne pogodbe su u fazonu "a koliki je moj deo tu?"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija