Vučić rekao da je spreman za poligraf - koji se ionako ne priznaje kao dokaz na sudu

Poligraf, kao metoda ispitivanja, postala je popularna među političarima u Srbiji, a sledeća osoba koja bi mogla odgovarati na pitanja je predsednik Srbije.
Nakon što je protiv Aleksandra Vučića podneta krivična prijava na sopstveni zahtev, šef države bi se mogao naći i na poligrafskom ispitivanju tokom kojeg bi odgovarao na optužbe o vezama sa navodnim kriminalnim klanom.
 
"Spreman sam sebe da unizim i da odem na poligraf", rekao je Vučić.
 
Međutim, veliki broj nedostataka diskvalifikuju poligraf kao dokaz u sudskom procesu.
 
"Njegova upotreba kao dokaz da neko nije kriv ne znači ništa osim političkog izjašnjavanja", objasnio je za Radio slobodna Evropa (RSE) kriminolog Dobrivoje Radovanović.
 
Ipak, poligraf je jedna od čestih metoda na koju se pozivaju političari u Srbiji, a posebno popularan postao je dolaskom na vlast vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), na čijem je čelu predsednik Srbije.
 
Kako radi poligraf?
 
Poligraf je sprava koja funkcioniše na principu registrovanja fizioloških reakcija emocionalnog porekla tokom ispitivanja. Osoba podvrgnuta ispitivanju se povezuje na mašinu koja beleži različite fiziološke parametre. Pitanja kod čoveka izazivaju reakciju, kao što je galvanski refleks (promena u električnom potencijalu kože tokom emocionalnih uzbuđenja) ili brzina otkucaja srca.
 
Postoje različite metode poligrafskih ispitivanja. Kod svih je suština u dobro strukturiranim pitanjima koja bi trebalo da dovedu do fizičke reakcije ukoliko ispitanik ne govori istinu.
 
U Srbiji, prema pravilniku kojim se definiše način sprovođenja poligrafskog ispitivanja, poligrafsko ispitivanje je dobrovoljno i potrebna je pisana saglasnost. Ispitivanje se sprovodi na osnovu zahteva policijskog službenika, odnosno nekog drugog državnog službenika.
 
Ispitivanje se obavlja u poligrafskoj laboratoriji ili van nje, "u prostoriji koja ima uslove najpribližnije laboratorijskim". Pravilnik kaže i da se poligrafski zapisi čuvaju u elektronskoj formi u laboratoriji za poligrafska ispitivanja i dostupni su samo poligrafskim ispitivačima Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
U Srbiji politička metoda
 
Aleksandar Vučić najavio je da je spreman da odgovara na poligrafu, nakon krivične prijave koju je protiv njega danas podneo njegov partijski kolega Miloš Vučević. Njom je obuhvaćen i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. Kako je objašnjeno, Vučić i Vulin će u tom postupku odgovarati na optužbe da su bili povezani sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.
 
Ovo nije prvi put da Aleksandar Vučić poziva nadležne da ga priključe na takozvani "detektor laži". Pre šest godina je u svojstvu premijera bio pozvan na poligrafsko ispitivanje koje je, kako je izjavio, prošao.
 
Zašto poligraf nije dokaz na sudu?
 
Advokat Veljko Milić rekao je za Radio slobodna Evropa da rezultat poligrafskog ispitivanja nema nikakvu težinu na sudu, jer daje nepouzdane rezultate.
 
"U zavisnosti od postavljenog pitanja, čovek može imati određenu telesnu reakciju a da je zapravo to reakcija na nešto potpuno drugo", objasnio je Milić.
 
On je kao još jedan primer, zbog kojeg se poligrafsko ispitivanje ne uzima kao dokaz, naveo i da osobe sa psihopatskom strukturom ličnosti lako prolaze ispitivanje na poligrafu, jer nemaju osećanje krivice pa telo ne pokazuje nikakve promene.
 
"Mnogo zavisi i od osobe koja interpretira rezultate poligrafa. Zbog svih tih ograničenja se ne koristi u sudskom postupku", objašnjava Milić.
 
Kriminolog Dobrivoje Radovanović, koji je i bivši direktor beogradskog Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, istakao je da postoje i načini da se mašina "prevari". Kako je naveo, zabeleženi su primeri da su ljudi uzimali medikamente, naročito one koji suzbijaju prtisak.
 
"Poligraf onda ne registruje te promene u telu", objasnio je Radovanović.
 
Ceo tekst Radija slobodna Evropa o popularnosti poligrafa među političarima u Srbiji možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Lufthansa

    04.08.2021 03:28
    Pinokio
    Ima dizbije osigurač na poligrafu od njegovog baronisanja.
  • Noce 1955

    04.08.2021 01:49
    A psihijatriski pregled ništa?
    Zašto je Srbija jedna od retkih država Evrope ako ne i jedina koja nema obavezan nezavistan psihijatriski pregled od strane i domaćih i stranih psihijatra svih budućih kandidata za presednika,premijera,ministre,poslanike?
  • Dete rock'n rola

    03.08.2021 23:09
    Posle vučića ja mislim da će taj poligraf završiti na otpadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.