Nove oznake i na tehničkim uređajima u Srbiji

Na tržištu EU od marta ove godine prodaju se uređaji sa novim oznakama o energetskoj efikasnosti a uskoro će stići i do naših potrošača.
Nove oznake i na tehničkim uređajima u Srbiji
Foto: Pixabay
Energetske oznake sada sadrže pojednostavljenu skalu energetskih razreda - od tamnozelene A, za energetski najefikasnije uređaje koji doprinose smanjenju računa i emisije ugljen-dioksida do crvene G za najmanje efikasne uređaje. Kategorije A+, A++ i A+++ se više neće koristiti, piše Politika.
 
Nove oznake će se prvo primenjivati na beloj tehnici (frižiderima, zamrzivačima, mašinama za veš i mašinama za sudove), kao i na televizorima, dok će se oznake na sijalicama promeniti od 1. septembra ove godine, a potom i na ostalim uređajima.
 
Pored oznake za elektronsku klasu proizvoda, nove nalepnice na kućnim aparatima imaju i QR kod u gornjem desnom uglu, pomoću kojeg građani mogu saznati više informacija o proizvodu iz Evropske baze podataka o energetskim oznakama.
 
Proizvodi na našem tržištu moraju zadovoljavati zahteve za označavanje koji su na snazi u Republici Srbiji, ali ne moraju biti registrovani u evropskoj bazi.
 
Kako piše Politika, kada je reč o frižiderima i zamrzivačima, u odnosu na ranije oznake, osim novih klasa energetske efikasnosti, ova oznaka sadrži drugačiji piktogram za zapreminu i za za nivo buke kao i novu oznaku za klasu nivoa buke.
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaćinstva imaju najveći udeo u potrošnji energije u Srbiji, oko 35 odsto. U našoj zemlji potrošnja enegije je četiri do pet puta veća nego u zemljama Evropske unije, što govori o potrebi unapređenja energetske efikasnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.