Ekonomista Madžar: Odluka o podeli 20.000 dinara penzionerima nelegitimna

Podela pomoći penzionerima po 20.000 dinara u narednoj godini je sinhronizovana s izborima i odluka o tome nije legitimna, rekao je ekonomista Ljubomir Madžar.
On je za Betu rekao da to pokazuje "koliko je vlast perfidna, a koliko je narod osiromašio da prihvata pomoć i po cenu dostojanstva".
 
"Odluka o podeli 20.000 dinara penzionerima je nelegitimna i sinhronizovana sa izborima i pokazuje da se za male pare mogu kupiti glasovi", rekao Madžar.
 
Madžar je rekao da takva odluka "nije dozvoljena iz političkih razloga jer stavlja vladajuću stanku u privilegovan položaj i omogućuje njen rast kao kanceroznog tkiva, a ostale stranke ostavlja u inferiornom položaju".
 
Dodao je da ciljevi kojima se teži donošenjem određenih odluka i programa moraju biti legitimni i opšteprihvaćeni.
 
Pošto je, kako je rekao, "to javni novac iz budžeta, a budžet je zakon, on se ne sme 'krčmiti' arbitrarno i ad hok već odluka o tome mora da prođe javnu diskusiju".
 
Po oceni Madžara, suma od oko 288 miliona evra neće biti pogubna za budžet i neće ugroziti finansijsku stabilnost jer nije prevelika u odnosu na druge troškove, ali će pogoršati njegovu poziciju i podići javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) jer "budžet nije tako bogat kako ga vlast predstavlja".
 
"Iako je javni dug pre nekoliko meseci počeo da se spušta prema 50 odsto BDP-a, zbog pogoršane finansijske situacije opet je počeo da raste i da se približava 60 odsto BDP-a a to nije dobro za nerazvijenu ekonomiju kakva je ekonomija Srbije i ima negativan uticaj na kredibilitet zemlje", rekao je on.
 
Istakao je da, osim što je odluka o vanrednoj isplati penzionerima nelegitimna i politički neprihvatljiva, ona je posmatrano iz socijalnog ugla neselektivna i predviđa podjednak iznos pomoći i za penzionere sa penzijom od 25.000 dinara i 100.000 dinara.
 
Neprihvatljivo je, prema njegovim rečima, tu odluku posmatrati kao meru socijalne politike jer se one fokusiraju na određene kategorije socijalno ugroženog stanovništva, umesto što su neselektivne kao sada.
  • iguman

    05.08.2021 19:44
    Profesore,
    Moze Balkanski Minhauzen da mi da X miliona € od mene nece glasa dobiti.
  • šibicar

    05.08.2021 11:19
    On "plati" večeru, ali prethodno vam ukrade buđelar
  • Mirjana

    05.08.2021 11:02
    Ne mora uzeti
    Sta se bunite haha profesor madzar bicete prvi u redovima dali ce neko od vas dati u humanitarne svrhe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.