General Lazarević proglašen počasnim građaninom niške opštine

Odlukom odbornika Skupštine opštine Pantelej, penzionisani general Vladimir Lazarević proglašen je počasnim građaninom te niške gradske opštine.
Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa u vreme oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji je u Haškom tribunalu osuđen zbog zločina protiv čovečnosti. 
 
Lazarević, inače rođen u opštini Babušnica, od izlaska iz zatvora 2015. godine, kada je odslužio dve trećine kazne, živi u Nišu, ali ne na teritoriji Gradske opštine Pantelej koja mu dodeljuje zvanje, već na Paliluli, pišu Južne vesti.
 
Kako je u obrazloženju navela predsednica GO Pantelej Nataša Stanković, njegova vojnička karijera je ono što ga je preporučilo da dobije zvanje počasnog građanina te gradske opštine.
 
- Predložili smo odbornicima general pukovnika Vladimira Lazarevića za počasnog građanina naše opštine jer je to skroman, pošten i častan čovek, koji je neizmerno odan svojoj porodici, zavičaju i otadžbini, hrabar je i požrtvovan vojskovođa koji je dosledno sledio svoja visoko profesionalna, vojnička, patriotska i ljudska uverenja, u svakom iskušenju spreman da preuzme isključivo ličnu i profesionalnu odgovornost i time odbrani čast naciji i državi - rekla je Stanković.
 
Lazarević je kao komandant Prištinskog korpusa pred sudom u Hagu osuđen na 14 godina zatvora za, kako piše u presudi, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila - kosovskih Albanaca. Optužbe se odnose na period NATO napada na tadašnju SRJ.
 
U zemlju se vratio 2015. godine vladinim avionom, u pratnji tadašnjih ministara pravde i odbrane Nikole Selakovića i Bratislava Gašića, a dočeku na niškom aerodromu prisustvovali su i tadašnji ministar rada Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, prvi sveštenik niške eparhije vladika Teodosije, načelnik Policijske uprave Srđan Grekulović, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i načelnik Nišavskog okruga Aleksandar Cvetković.
 
Novi počasni stanovnik Panteleja kaže za Južne vesti da je obavešten o novom priznaju koje je dobio i da je dobio i pozivnicu za Svečanu akademiju kada će biti i dodela.
 
- Moja porodica živi u Nišu 49 godina, ja sam svakako manje proveo jer sam bio kojekuda po našoj državi. To je takoreći i moj rodni grad, Niš kao celina. Koliko sam razumeo, video sam deo teksta samo, oni prosto gledaju doprinos za vreme odbrane zemlje od NATO agresije gde sam bio komandant Prištinskog korpusa. Ja tu ne vidim neku moju ličnu zaslugu, to je zasluga svih boraca iz svih krajeva zemlje. Među njima i iz Niša i Panteleja - kaže Lazarević.
 
Podsetimo, pre ovog priznanja, Grad Niš mu je odao priznanje i 2019. godine, kada je na Dan pobede nad fašizmom 9. maja, tokom zvanične gradske proslave, predvodio marš "Besmrtnog puka".
  • Vlada

    05.08.2021 13:18
    Kadija te tuzi kadija ti sudi
    Ako je "zlocinac" zasto su ga onda zvali ti isti Amerikanci protiv kojih je ratovao da predaje na jednoj od njihovih vojnih akademija? Raspitajte se malo....
  • Da

    05.08.2021 12:12
    Da
    Nije to fašizam, to je idiotizam
  • i onda...

    05.08.2021 10:04
    I onda nas "ceo svet mrzi", samo smo mi ispravni.
    Čoveka osuđenog za ratne zločine neko postavlja za "počasnog građanina"? Šta je to ako nije čisti fašizam?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.