Državna službenica sprema tužbu protiv ombudsmana Pašalića za mobing

Tužba protiv zaštitnika građana Zorana Pašalića za mobing biće uskoro podneta Višem sudu u Beogradu, javlja Danas.
Tužbu će podneti Dragana Grabovica, državna službenica zaposlena u instituciji Zaštitnika građana, koja je nedavno za N1 iznela tvrdnje o neprofesionalnom tretmanu koji doživljava na poslu i odnosu koji prema njoj ima ombudsman Pašalić i njegova zamenica.
 
Grabovica 12 godina radi u instituciji Zaštitnika građana. Pravnica je po obrazovanju, a za šest meseci penzionisaće se sa 40 godina radnog staža.
 
U penziju će otići iz medijskog sektora u koji je raspoređena iz odeljenja za prijem građana.
 
"Moja tužba za mobing protiv zaštitnika građana Zorana Pašalića je spremna. Sačinila sam je nakon dužeg premišljanja o onome što će uslediti u takvoj vrsti sudskog procesa, jer to je jedini način na koji mogu da reagujem, kao pravnik sa višedecenijskim iskustvom u zaštiti ljudskih prava. Povod za tužbu je moj subjektivni osećaj da sam godinu i po dana zlostavljana na poslu na različite načine kako bih otišla u penziju pre 2022. godine, kada po sili zakona treba da okončam svoju radnu karijeru", navodi Grabovica za Danas.
 
Kako ukazuje, zlostavljanje se odvijalo u više navrata i kroz različite oblike.
 
"Prvo sam u martu 2020. od pravnice u Prijemnoj kancelariji postala viša savetnica u Medijskom odeljenju, dve godine pred penziju. Preko noći sam premeštena u kancelariju, koju smo između sebe zvale 'kaznena', jer su u nju dolazile koleginice koje su ubrzo napuštale instituciju. Izgleda da je kod mene napravljena pogrešna procena - nisam otišla. Ne znam tačno šta se od mene očekivalo u tom resoru, jer radne ciljeve nikada nisam dobila, niti je prethodno obavljen razgovor o tome šta ću raditi. Moj sto je ostao prazan do danas, a poslove sam delila sa koleginicama i tražila da mi daju neki zadatak da bih imala šta da radim", objašnjava Grabovica.
 
Nakon toga, dodaje sagovornica beogradskog lista, usledio je disciplinski postupak koji je pokrenut u maju prošle godine i posle nekoliko ročišta iz njoj nepoznatog razloga odložen je do daljeg, a da nije obaveštena iz kog razloga.
 
"Iako nisam želela da se nađem pred disciplinskom komisijom, ne želim mrlju u svojoj karijeri i s pravom očekujem da se ovaj proces koji se vodi protiv mene okonča na način koji ne urušava moje dostojanstvo. Pošto ni nakon tog neprijatnog događaja nisam dala otkaz, usledilo je rešenje o mojoj radnoj uspešnosti u kome se zahteva poboljšanje u radu, uz poseban nadzor. Za sada su moja i žalbe četiri koleginice koje nisu prihvatile sramne ocene usvojene od strane Žalbene komisije, no ni ovaj proces nije završen, jer je formirana nova Žalbena komisija i sledi nastavak", navodi Grabovica.
 
Kako objašnjava, pošto razgovor sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem nije obavila, iako joj je obećan u septembru prošle godine, o svom položaju je obavestila predsednika Narodne skupštine i skupštinske odbore, kao i ostale državne organe u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih prava. Odgovore još nije dobila.
 
"Pored mene, još tri koleginice, iz različitih osnova, podnele su tužbu za mobing protiv Zaštitnika građana. Te tužbe se nalaze pred Višim sudu u Beogradu. Takođe, kao i ja, žalile su se i Upravnoj inspekciji. Odgovore i dalje očekujemo", naglašava Grabovica, viša savetnica u Zaštitniku građana.
 
Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je za list "Danas", povodom tvrdnji Dragane Grabovice da je izložena mobingu, da "mobinga nema".
 
Kako je ukazao Pašalić, protiv Grabovice se vodi disciplinski postupak zbog toga što je nemarno i nesavesno radila tokom 2019. godine jer nije nadzirala rad koleginice koja u toj godini nije rešila čak 87 predmeta.
 
Ceo tekst lista Danas možete čitati na OVOM LINKU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.