Kompanija "Beo čista": Požar u Vinči će biti ugašen za dva do tri dana

Francusko-japanska kompanija "Beo čista", koja upravlja deponijom u Vinči, saopštila je danas da očekuje da požar na toj deponiji bude ugašen "u naredna dva do tri dana".
Naveli su da će zatrpavanje sa hiljadama tona zemlje dati rezultat, preneo je RTS.
 
Iz te kompanije, koja je procesom javno-privatnog partnerstva preuzela deponiju u Vinči, naveli su da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova i brzo se proširio na oko pet hektara površine.
 
"Kratkotrajno povećanje zagađenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane", navela je ta kompanija.
 
Istakli su da su Gradska čistoća i "Beo čista" delovali brzo, zajedno sa vatrogascima "koji su stigli nekoliko minuta nakon poziva".
 
"Intenzitet požara na deponiji je značajno veći usled prisustva deponijskog gasa (metan) i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije korona virusa", navedeno je u saopštenju kompanije.
 
Dodaje se i da je pandemija "uticala i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od zapaljenja i požara".
 
Naglasili su u saopštenju da će požari na staroj deponiji u Vinči "uskoro postati prošlost" jer je u toku proces njenog zatvaranja, koji, kako je navedeno, "podrazumeva sanaciju i prekrivanje deponije, što će trajno ukloniti rizike od požara".
  • Smrad

    09.08.2021 07:10
    Ja zivim na vracaru i svaki dan uletnjim periodima osecam isti taj smrad oko 10-11 uvece. Samo prosje oblak dimcine iz vince preko grada i tih pola sata se zatvorimo u stan i upalimo preciscav vazduha. Ovo sad je katastrofa, ali u deponiji vinca svakodnevno vec pr godina unazad pale smece. Pozar je najverovatnije nastao tako sto su ga oni, kao i svaki dan, palili. Ali im se ovaj put otelo kontroli. Pitam se samo da li "francusko-japanska" kompanija pali smece po deponijama i u svojoj zemlji? Cisto sumnjam.. ziveo sam 14 godina u inostranstvu, a proveo sam i u japanu vise meseci i nigde nisam osetio ovaj smrad niti cuo da se smece pali na deponiji, vec se zatrpava u zemlju ili reciklira u fabrikama za reciklazu. E moji japanci..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija