Basara o upadu Zavetnika na promociju knjige: Pitajte Maju Gojković o tome

Književniku Svetislavu Basari pripadnici pokreta Zavetnici u petak, 6. avgusta u Aranđelovcu prekinuli su promociju njegove poslednje knjige "Kontraendorfin".
Tim povodom, Basara je dao kratku izjavu za portal Nova.rs.
 
Kako piše ovaj portal, ako ste mislili da su vremena kad fašističke horde upadaju na književne promocije iza nas, debelo ste se prevarili. Nekad Goran Davidović (prozaičnog nadimka Firer), koji je sa svojim istomišljenicima prekidao tribine na fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, pa i Boško Obradović, koji je sa svojim Dverjanima ne tako daleke 2008. godine upadao na tribinu Peščanika na kojoj su u tom trenutku govorili Biljana Srbljanović, Milutin Petrović i pokojni advokat Srđa Popović, danas u medijima sve prisutniji Zavetnici.
 
Iako nominalno u opoziciji, takozvanim Zavetnicima, pokretu izrazito desničarske provinijencije, a posebno njihovoj liderki Milici "Zavetnici" Đurđević, omogućeni su česti termini na televizijama s nacionalnom frekvencijom, gde ovaj pokret bez nekog značajnijeg uporišta u biračkom telu "smatra" na razne teme.
 
Da li je njihov zadatak da naprave pometnju na desnici i otmu glasove nekoj opozicionoj stranci koja bar nominalno ne podržava Aleksandra Vučića i SNS, tek, Zavetnici su se toliko osilili da su njihovi pripadnici u petak upali na promociju knjige Svetislava Basare u Aranđelovcu. Sve je, bar za sada, prošlo bez reakcije nadležnih državnih organa.
 
Kako Nova.rs podseća, predsednik tamošnjih Zavetnika Zoran Zečević izašao je na pozornicu scene u parku Bukovičke banje i uz podršku 15-ak svojih pristalica onemogućio početak predstavljanja knjige "Kontraendorfin" Svetislava Basare, inače NIN-ovog laureata.
 
Napravivši scenu, Zečević je zahtevao od direktorke Smotre "Mermer i zvuci" Katarine Perović i domaćina Vesne Proković da se pročita 16. stranica iz nagrađenog romana "Kontraendorfin", jer tu Basara, kako kaže ovaj Zavetnik, "pogrdno piše o Desanki Maksimović". Potpuni haos nastao je jer su Zavetnici insistirali na Basarinom "nemoralu", uz poruku da "pisac može da radi u Beogradu ili bilo gde šta hoće, ali da u 'ustaničkoj Šumadiji' za njega nema mesta".
 
Čelnici smotre pokušavali su onima koji su upali na književno veče da objasne kako nije u pitanju politički skup, zamolivši ih da se smire i saslušaju šta pisac ima da kaže, ali bez previše uspeha.
 
"Da li moja deca treba ovako nešto da čitaju?", vikali su Zavetnici, zbog čega je Basara napustio scenu u parku Bukovičke banje, pa je književno veče prekinuto.
 
Predstavnici Smotre "Mermer i zvuci" pozvali su aranđelovačku policiju, koja je, međutim, došla tek kad su se gotovo svi razišli, te sačinila zapisnik o incidentu.
 
Zavetnici su svoj vandalski čin pravdali na društvenim mrežama rečima da nisu hteli da dozvole da "iko blati Andrića i Desanku Maksimović".
 
U izjavi za Nova.rs Svetislav Basara kaže da mu je već dosta priče o ovom incidentu.
 
"Tri dana pričam na tu temu, dosadno mi je više da objašnjavam zašto se ta budalaština desila i ko je kriv. Uostalom, pitajte Maju Gojković, ministarku kulture, možda ona ima neki odgovor", poručio je Basara u izjavi za naš portal.
 
Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt i s predstavnicima Ministarstva kulture, no bez uspeha.
  • Pera

    11.08.2021 13:05
    Tekst ?
    Bilo bi dobro da je u članku citiran sporni tekst pa da znamo o čemu se tačno radi. Da li je to deo kampanje da sa Desanka Maksimović ukloni iz osnovnog obrazovanja. Tek taj mali detalj ipak navodi na razmišljanje. Hvala Zavetnicima na njihovoj službi.
  • Srdjan

    09.08.2021 22:13
    U istu tikvu duvaju, zabava za narod
  • Nemanja

    09.08.2021 19:53
    Normalno je da su se zatucani desničari razvrištali, oni se najviše boje da iskreno odgovore na to pitanje koje je Desanki u knjizi postavljeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija