Godfri za 021 o dijalogu: Ne mogu da dođu za sto sa zahtevima, a da nisu spremni na kompromis

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri kaže za 021.rs da će svaki dogovor između Beograda i Prištine zahtevati kompromis kod obe strane.
Godfri za 021 o dijalogu: Ne mogu da dođu za sto sa zahtevima, a da nisu spremni na kompromis
Foto: 021.rs
Dijalog između Beograda i Prištine traje već 10 godina i, u poslednje vreme, utisak je da je iznalažanje kompromisnog rešenja sve dalje. 
 
Nakon što su se u junu ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali prvi put da razgovaraju o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jedini rezultat razgovora je bio da razgovor treba da se nastavi. 
 
To je učinjeno u julu i bilo je jasno da nikakvog napretka nema. Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak poručio je kako je sastanak pokazao "vrlo različite pristupe prema normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije". 
 
Međutim, pre nego što su se oba sastanka sa malom efikasnošću dogodila, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri poručio je da su SAD nezadovoljne odugovlačenjem dijaloga Beograda i Prištine. Tri meseca nakon te izjave, Godfri se u izjavi za 021.rs osvrnuo na dijalog i njegov napredak. 
 
"Svi se slažemo da mora da postoji produktivan dijalog između Beograda i Prištine i da ljudi ne mogu da dođu za sto sa zahtevima, a da ne budu spremni na kompromis. Svaki dogovor između Beograda i Prištine će zahtevati kompromis na obe strane i mora da postoji obostrana spremnost za razgovor. SAD podržavaju dijalog uz pomoć Evropske unije. Očekujemo da će se odvijati u pravcu tako da i Beograd i Priština napreduju na svom putu ka EU", poručuje Godfri. 
 
Nakon drugog neuspelog sastanka sa Kurtijem, Vučić je otputovao u Skoplje, gde se sastao sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, Zoranom Zaevim i Edijem Ramom. Tom prilikom su potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da ojačaju ekonomske pozicije tri zemlje. Tada je najavljeno i da postoji mogućnost da od 1. januara 2023. između tri zemlje ne bude granica, ako se prevaziđu slabosti administracije, kazao je Vučić. Takođe, inicijativa "mini Šengen" preimenovana je u "Otvoreni Balkan", koji je, kako je rečeno, otvoren za sve.
 
Godfri se osvrnuo i na ovaj momenat.
 
"Zadovoljan sam što sam nedavno video dodatne korake ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji, da se pokaže ljudima da bolja saradnja u regionu doprinosi i njima samima, da je njihova budućnost svetlija i da imaju snažniju ekonomiju na kojoj mogu da rade efektivnije", zaključuje ambasador SAD Entoni Godfri za 021.rs. 
  • .

    11.08.2021 05:18
    Madjarska je izhubila Vojvodinu.
    Ne samo Vojvodinu nego vise od 50 % teritorije.

    Vidim Srbija nije gadljiva da uzme Vojvodinu, a Kosovo ne daje. Malo nelogicno.
  • Лиманац

    10.08.2021 23:46
    1244
    О компромисном решењу може да се преговара, у границама Србије. Независност Косова и Метохије од Србије није компромисно решење.
  • Nik

    10.08.2021 20:04
    Kompromis
    Niko ne kaže kako izgleda taj kompromis. Jedini kompromis kada dve strane polažu pravo na istu teritoriju je da neko treći preuzme upravljanje tom teritorijom. To u ovom slučaju može biti EU zbog orijentacije da se u budućnosti svi uključimo u EU. O tome treba Srbija da pregovara sa EU, a ne sa Albancima sa Kosova, koje zanima samo da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija