Pulmološkinja o Vinči: To je kao da se zatvorite u kupatilo i udišete domestos

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević izjavila je da je zdravlje Beograđana pogoršano isključivo zbog dima koji dolazi sa deponije u Vinči.
Ona je navela da je greška nadležnih što nisu na vreme obavestili građane o njegovom širenju. Niko ne može prognozirati kad će se vazduh raščistiti.
 
"Poruka o zatvaranju prozora je stigla kasno, kada je dim već ušao u domove i kada nije bilo svrhe zatvarati ih. Trebalo je pravovremeno upozoriti građane, a to nije učinjeno", rekla je ona za dnevni list Danas.
 
U dimu ima sumpor-dioksida i azot-oksida i oni su razlog za pogoršanje svih hroničnih bolesti pluća, dodala je ona.
 
"To je kao da se zatvorite u kupatilo i udišete domestos", objasnila je doktorka.
 
Ona smatra da će i kardiološki pacijenti početi da se javljaju zbog tegoba, jer će posledice dima i oni osetiti, kao i ljudi koji imaju probleme sa centralnim nervnim sistemom.
 
Na pitanje kada će se smanjiti zagađenje u vazduhu, Radosavljević je rekla da to "niko ne može prognozirati".
 
"Kiseli gasovi u vazduhu će se smanjiti kada se bude potpuno ugasio požar, a koliko će oni ostati u vazduhu, to bog zna, jer je problem i smrad stajskog đubriva koji se širi Beogradom, a sadrži ove gasove", rekla je ona.
  • Orwell Vegan

    11.08.2021 11:06
    Istina
    Domestos i ostala hemija ide u reke, pa to nikom ne smeta izgleda. Nijedno ministarstvo ekologije nije nikad promovisalo ekoloska resenja za bilo sta sto je stetno. Ne znam cemu im sluzi javni TV servis osim da se razmecu nadobudni politicari i tamo neki eksperti. Ministarstvo ne radi na edukaciji ekolosko neosvescenih gradjana uopste, pitam se ko tamo i zasto dobija masne plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija