Na Balkanu će biti sve više poplava i požara

Evropljani će morati da se naviknu na poplave i požare, a ekstremne vremenske prilike će postati učestalije, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.
Zapadna i centralna Evropa će iskustiti više bujičnih poplava. Projektovano je povećanje suša pri zagrevanju od dva stepena ili više, sredninom veka, prema bilo kom scenariju emisije štetnih gasova, piše Blic.
 
Za istočnu Evropu, projektovano je povećanje takozvanih poplava, ali i požara. Nučnici ukazuju na to da postoje velike regionalne razlike, sa projektovanim pojačinim zagrevanjem iznad Turske, Balkana, Pirinejskog poluostrava i severnoafričkog regiona.
 
"Novi izveštaj potvrđuje ono što je izneto i u prethodnih pet, a to je da povećanje koncentracije CO2 u atomosferi uzrokuje zagrevanje planete i posledično vodi ka toplijoj klimi i ekstremnijim vremenskim i klimatskim uslovima", kaže klimatolog Vladimir Đurđević.
 
Kako ističe, u izveštaju je ponovljeno da jedni način da se ova promena zaustavi, u prihvatljivim granicama, jeste da napustimo fosilna goriva u potpunosti u naredne tri ili četiri decenije.
 
"Na zapadnom Balkanu, kao i u celom svetu, možemo očekivati dalju promenu klime, sve dok se ne prestane sa upotrebom foslnih goriva. To znači, pored prosečno toplije klime u regionu i povećan rizik od ekstremnih toplotnih talasa i padavina, poplava...", rekao je Đurđević za Blic.
 
Dok će suše i poplave biti učestale, hladni dani će postati manje uobičajeni za Evropu. Nastaviće se topljenje glečera i snežnih pokrivača, ali i rast nivoa mora. 
  • Dragan

    11.08.2021 19:59
    Ah
    Pre su govorili zbog dima u atmosferi se Zemlja hladi jer zraci sa Sunca ne dolaze na Zemlju.Mi imamo Alpe koje smetaju pa svež vazduh sa Atlantika skreće na sever,kod nas dolazi vazduh iz Afrike.Juče kiša na severu Evrope temperature od 27-30°.Rušite beton i sadite drveće.Oblak nestane na granici Srbije jer je temperatura tla tolika da oblak jednostavno ispari.Jedino drveće sprečava grejanje tla,upija toplotu,upija ugljen dioksid.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.