Uhapšeni zbog pokušaja prodaje slike Vlaha Bukovca

U akciji SBPOK-a i švajcarske policije uhapšeni su S. G. i još nekoliko osumnjičenih, koji su pokušali da prodaju vrednu sliku "Blagoveštenski sabor" autora Vlaha Bukovca za 600.00 evra.
Uhapšeni zbog pokušaja prodaje slike Vlaha Bukovca
Foto: Pixabay
Prema medijskim izveštajima, policija je juče u Makedonskoj ulici u Beogradu pretresla stanove osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švajcarskoj.
 
Pretres je nastavljen i u zgradi "Politike".
 
Vlaho Bukovac, rođen u Cavtatu, kod Dubrovnika, jedan je od najslavnijih slikara na prostoru bivše Jugoslavije. Smatran je "tradicionalnim modernistom", a bio je izuzetno uticajan i harizmatičan slikar i pedagog, kosmopolita.
 
Bio je autor poznate istorijske slike "Blagoveštenski sabor 1861. godine" (srpski crkveno-narodni sabor u Karlovcima), koju je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao.
 
Bukovac je poznat i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Naslikao je portrete i Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija