Pivarska industrije Srbije imala pad od 7,19 odsto zbog pandemije

Pivarska industrija u Srbiji, koja je u 2020. proizvela više od 5,1 milion hektolitara piva, imala je pad od 7,19 odsto, u odnosu na godinu pre.
Pivarska industrije Srbije imala pad od 7,19 odsto zbog pandemije
Foto: Pixabay
Zabeležen je pad izvoza od 10,05 odsto, te pad potrošnje piva od 5,55 odsto, objavilo je danas Udruženje pivara Srbije.
 
Ograničenje rada ugostiteljskih objekata, kao i zabrana organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, usled pandemije, kako je ocenjeno, predstavljalo je veliki udarac na industriju i ključni je faktor pada prošle godine, koji se nastavio i u prvoj polovini ove godine.
 
Sve to je rezultiralo i da se ukupan državni prihod od pivarske industrije u Srbiji umanji za 15,49 odsto, navedeno je u saopštenju.
 
Podseća se da je Srbija jedan od najvećih izvoznika piva u zemlje članice EU, nakon Velike Britanije i Meksika, te da je izvoz, usmeren na zemlje regiona, ali i ka članicama EU, iznosio više od 1,4 miliona hektolitara, dok je uvoz bio veći od 380.000 hektolitara (najvećim udelom iz zemalja EU).
 
Konzumacija piva u Srbiji je usled pandemije korona virusa pala na 62 litra po glavi stanovnika u 2020. godini, tako da je potrošnja bila ispod evropskog proseka, navedeno je u saopštenju.
 
Navedeno je i da je Eurostat objavio istraživanje u vezi sa proizvodnjom, izvozom, uvozom i potrošnjom piva u 2020. na teritoriji EU koje je pokazalo da je, u poređenju sa 2019. godinom, proizvodnja piva u EU bila manja za osam procenata, dok je proizvodnja bezalkoholnog piva ostala stabilna.
 
Ukupna proizvodnja piva u EU u 2020. iznosila je 74 litra po stanovniku. Tokom 2020. u EU proizvedene su oko 32 milijarde litara piva koje sadrži alkohol, kao i 1,4 milijarde litara piva čiji procenat alkohola je manji od 0,5 odsto ili ga uopšte ne sadrži.
 
Istraživanje Eurostata je pokazalo i da je Nemačka 2020. bila najveći proizvođač piva u EU, Holandija najveći izvoznik, Francuska najveći uvoznik, te da je najveći rast u proizvodnji zabeležen u Slovačkoj, a najveći pad u Italiji.

Teme

pivo
  • Marko

    12.08.2021 19:11
    moje iskustvo
    Nije zbog pandemije, nego zbog pogoršanja kvaliteta piva: Svi odreda godinama smanjuju količinu ekstrakta i alkohola kako bi što više profitirali a što manje dali kupcu. Na ruku im ide to što je država ukinula obavezu da podatak o ekstraktu iskazuju na boci. Ta sva, uglavnom kukuruzna piva, su i tako bila na granici podnošljivog, a već duže vreme više se bave ambalažom i reklamom nego samim pivom, tako da ih, na primer, za dve dužine ih šije Lidlov crveni Argus koji se valjda toči nege u Poljskoj - pogotovo imajući u vidu cenu, iako ni on nije ništa specijalno. Zaječarska pivara, još kako tako pruža normalan proizvod, sve ostalo iz Srbije nije vredno pomena.
  • Ево

    12.08.2021 18:40
    Плсчем над тужном судбином хајнекена калсберга и осталих
  • kakvo nazovi pivo

    12.08.2021 15:53
    proizvodi
    što se mene tiče mogla je odavno propadne. A i treba. I ne verujem da je do pivara, više je do vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.