Pregovori o minimalnoj ceni rada počinju 23. avgusta

Početak pregovora sindikata, predstavnika Vlade Srbije i poslodavaca o minimalnoj ceni rada za 2022. godinu, zakazani su za 23. avgust, iako se očekivalo da počnu nedelju dana ranije.
Pregovori o minimalnoj ceni rada počinju 23. avgusta
Foto: Pixabay
Predstavnici Ministarstva finansija su zbog godišnjih odmora zatražili da se rok pomeri, rekao je danas sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.
 
"SSSS se zalaže za realizaciju dogovora od pre četiri godine, koji je postignut konsenzusom između predstavnika sindikata, Vlade i poslodavaca da minimalna zarada za 2022. godinu bude jednaka vrednosti minimalne potrošačke korpe, a to je oko 40.000 dinara", rekao je Mihajlović.
 
Dodao je da je minimalna zarada, prema tom dogovoru, trebalo da bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom u 2021. godini, ali da je sindikat imao razumevanja da se zbog pandemije korona virusa to odloži i da sada nema razloga da se to opet čini.
 
Mihajlović je rekao da radnici imaju pravo na dostojanstven život, umesto što žive ispod linije siromaštva.
 
On je ocenio da minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 400.000 ljudi, a da je prošle godine taj broj bio daleko veći, na šta ukazuju podaci da se za minimalnu zaradu prijavilo oko milion ljudi.
 
Zakonom o radu predvidjeno je, kako je rekao, da minimalnu zaradu poslodavac može da isplaćuje najduže šest meseci, a ako zatraži dozvolu od Ministarstva rada i dobije je, maksimalno još šest meseci, ali da, uprkos toj zakonskoj odredbi, u Srbiji ima firmi koje godinama isplaćuju minimalac.
 
Inspekcija rada i Poreska uprava bi, prema njegovim rečima, trebalo da utvrde koje su to firme i da ih sankcioniše.
  • 9

    14.08.2021 11:58
    Ili je
    avgust glup ili je u pitanju zaista 23.LIMBURG mesec.
    Sve su šanse da dogovor uspe.
    U protivnom sve ostaje isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija