Pogačar: Hiljade onlajn predavača iz Srbije ostaju bez posla zbog odluke Kine

Udruženje radnika na internetu navodi da je, zbog uredbe koja je nedavno usvojena u Kini, bez posla već ostalo ili će vrlo brzo ostati hiljade onlajn predavača engleskog jezika.
Pogačar: Hiljade onlajn predavača iz Srbije ostaju bez posla zbog odluke Kine
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kinezi su odlučili da zabrane deci mlađoj od 14 godina da preko interneta uzimaju dodatne časove engleskog.
 
To je 750 miliona dece, od kojih je 75 odsto na taj način dopunjavalo svoje znanje engleskog, a njihovi predavači iz celog sveta, pa i brojni iz Srbije, sada više to neće moći da rade, kaže Miran Pogačar iz Udruženja radnika na internetu, prenosi N1.
 
Kina je, prema njegovim rečima, tu uredbu usvojila da bi rasteretila školsku decu, inače preopterećenu obimnim školskim gradivom, ali i da bi sprečili da se prekograničnim, onlajn podučavanjem, znatne finansije odlivaju iz zemlje. Oni koji su se iz Srbije time bavili, sada traže drugi posao ili pokušavaju da se prekvalifikuju, u čemu im, kako navodi, pomaže i Udruženje.
 
Pogačar kaže da upravo takva situacija ukazuje na nesigurnost u kojoj rade frilenseri, neophodnost izrade novog zakona o fleksibilnim oblicima rada u korist radnika na internetu. 
 
On podseća da je bilo predviđeno formiranje Radne grupe za izradu tog zakona, ali da nje očigledno nema, jer Udruženje još nije dobilo poziv za učešće u njenom radu, kako je dogovoreno, kada su zbog novog oporezivanja i plaćanja zaostalih dugovanja retroaktivno, frilenseri danima protestovali.
 
Pogačar ponavlja da su glavni zahtevi da neoporeziv deo prihoda bude oko 56.000 dinara, a ne 18.000 kako je predložila vlada, kao i da frilenseri ostvare odgovarajuća prava, koja se tiču staža.
 
On apeluje da Radna grupa što pre počne da rešava sporne delove zakona, kako bi hiljade frilensera mogle da nastave da rade i žive u Srbiji.
  • pc

    17.08.2021 17:54
    I ja hoću.
    I ja bi voleo da mi neoporezivi deo bude 56000 dinara. Samo ne znam ko će plaćati zdravstvo, školstvo i ostale službe. Slažem se da oporezivanje treba da bude fleksibilno i to treba uvesti u sve sfere ekonomije, ali takođe zalažem se da to bude za sve. Što se tiče poslova koje obavljam za strance, sve mi se plaća na firmu i plarim porez, a gospoda su primala novac i nisu plaćqli porez i tako su i nas oštetili jer nam spuštaju cenu rada i onda kada prošli put razgovaram sa Austrijancem za posao on mi kaže da ima u Srbiji dosta ljudi koji mu mogu to odraditi na crno.
    Mi se spremamo da isto organizujemo udruženje da vas sve tužimo zbog izgubljene zarade.
  • Bojan

    17.08.2021 09:48
    @NS
    Hahahaha, pa ovo je sjajno, pokazala država čobančiću program za udaranje pluseva na internetu i in sad utripovao da su svemogući. Dobićete šipak, i to samo ako lepo zamolite.
  • Istvan

    16.08.2021 14:13
    @Deda
    Sendvicari su nam se uznemirili. Opaaaa!!!!!
    Ne brini bice podriguse i uzeglog majoneza, kasne malo isporuke ali stize, necete biti gladni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija