Naslednik nekadašnjih vlasnika BIP-a: Prodaja pivare je blaža verzija Savamale

Naslednik nekadašnjih vlasnika pivare BIP u Beogradu Bogdan Veljković ocenio je za list Danas da su okolnosti koje prate planiranu prodaju pivare iz stečaja samo "blaža verzija Savamale".
Naslednik nekadašnjih vlasnika BIP-a: Prodaja pivare je blaža verzija Savamale
Foto: Pixabay
Kako navodi, u ovoj verziji "nisu potrebni bageri, fantomke i huligani već se sve radi preko korumpiranih i kriminalnih vladinih službenika".
 
Veljković, uoči prodaje Beogradske industrije piva i slada (BIP), čiji se deo imovine nalazi na atraktivnoj lokaciji u blizini Mostarske petlje, ukazuje da je prekinut sudski postupak koji se vodio po tužbi Republičkog javnog pravobranilaštva kako bi se utvrdilo šta je državna, a šta društvena imovina.
 
"Spor se završio nagodbom stečajnog upravnika BIP i Vlade kako bi se omogućio ovakav način prodaje", tvrdi Veljković i ističe da o njegovom zahtevu i zahtevu za restituciju imovine njegove sestre Agencija za restituciju nije ni započela odlučivanje, a kamoli ga pravosnažno okončala.
 
"Prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine stoji da, ukoliko postoji prijava, ta imovina ne može biti otuđena do pravosnažnog okončanja postupka", naglašava Veljković i dodaje da su se on i sestra tim povodom obratili predsedniku Srbije i premijerki, kao i direktoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.
 
Zaposleni traže obustavljanje prodaje
 
Predstavnici Udruženja akcionara i radnika BIP-a podneli su u četvrtak, 12. avgusta, zahtev Privrednom sudu u Beogradu za obustavljanje prodaje Beogradske industrije piva jer smatraju da se taj proces sprovodi na netransparentan način suprotstavljen interesima zaposlenih i malih akcionara, saznaje Danas u tom udruženju.
 
Kako predstavnici Udruženja akcionara i radnika BIP-a ističu, zahtev je podnet jer stečajni upravnik nije sproveo postupak prodaje u skladu sa odredbama Zakona o stečaju i Nacionalnim standardom broj 5.
 
– Drugim rečima stečajni upravnik proces sprovodi daleko od očiju javnosti, kako stručne, tako i one interesno povezane sa stečajnim dužnikom. Svojim radom pogoduje ciljevima interesnih grupa, koje žele da na mestu gde se sada nalazi fabrika BIP-a, niknu poslovno-stambeni objekti. Iako je u stečaju BIP normalno radi i proizvodi pivo. Ne postoji nijedan jedini ekonomski razlog da to preduzeće sa dugačkom i slavnom tradicijom prestane da radi i da na njegovom mestu niknu tržni centri i poslovni prostor – kažu u Udruženju akcionara i radnika BIP-a.
 
U tom udruženju sumnjaju da je namera nadležnih da BIP prodaju nekom ko neće nastaviti sa proizvodnjom piva već će graditi poslovno-tržni centar, jer je činjenica da je planom detaljne regulacije oko Mostarske petlje, koji je donet krajem 2019. godine, predviđena izgradnja komercijalnih sadržaja na prostoru na kojem se nalazi BIP.
 
– Sprovođenjem tendera za kupovinu BIP-a na ovakav način sprovodi se likvidacija još jednog privrednog giganta u Srbiji, podsećamo reč je o najvećoj pivari na Balkanu, osnovanoj 1836. godine, zarad pogodovanja građevinskoj interesnoj grupi. BIP mora da opstane i da bude prodat nekoj pivarskoj kompaniji koja će nastaviti sa proizvodnjom i sačuvati radna mesta u fabrici – objašnjavaju u Udruženju akcionara i radnika BIP-a.
 
Beogradska industrija piva je privatizovana 2007. godine kada je njen većinski vlasnik postao litvansko-švedski konzorcijum na čelu sa kompanijom "Alita" za 26,5 miliona evra. Zbog neispunjavanja obaveza kupca, ugovor o prodaji je raskinut 2010. godine.
 
U aprilu 2017. godine makedonski biznismen Svetozar Janevski je zakupio proizvodne pogone BIP-a, ali se iz tog statusa povukao nakon dve godine. Od tada fabrika funkcioniše i ostvaruje proizvodnju kao preduzeće u stečaju, a u tom statusu je od 2016 godine.
 
Imovina BIP-a je procenjena na 4,17 milijardi dinara, krajnji rok za dostavu ponuda za kupovinu je ponedeljak, 16. avgust, do 11:45 časova, a istog dana u podne je predviđeno otvaranje pristiglih ponuda.
  • SavaMala

    16.08.2021 08:43
    Millenium team Beer ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.