Teodorović: Dok ministar ne bude Dositej - nema napretka na Šangajskoj listi

Akademik i profesor Saobraćajnog fakulteta Dušan Teodorović kaže za Danas da je pad Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi očekivan.
"Glavni kapital jednog univerziteta su ljudi, a to vlast ne razume. Nisu toliko ni zgrade, pa čak ni oprema, koliko ljudi. Mislim da Univerzitet u Beogradu postaje sve više izolovan, a tome doprinose i postojeći zakonski propisi. Mi imamo socrealističke zakone. Kad neko ode sa univerziteta i tri, četiri godine radi u svetskoj ekipi, on ovde gubi radni odnos. Imamo armiju pravnika zaposlenih na Univerzitetu i na fakultetima koji uz ovu vlast regulišu život šta treba da radimo i kako treba da radimo. U ovakvoj atmosferi, sa propisima koje imamo i kontrolom koju vlast ima nad univerzitetom, mladim ljudima je sve teže da naprave svetske rezultate. Tipičan primer je 'igranka' sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog. Kada univerzitetski autoriteti kažu da je taj doktorat plagijat onda tu nema mesta za pravnike, to nije stvar države i upravnih sudova. Mladi ljudi koji se bave naukom su posvećenici, oni bi da čitav dan budu na univerzitetu, u laboratoriji i da rade u dobrom okruženju", navodi za "Danas" profesor Teodorović.
 
Komentarišući neispunjena obećanja vlasti iz 2019. o uspostavljanju posebne budžetske linije da bi naši univerziteti napredovali na Šangajskoj listi, Teodorović kaže da nama ne treba budžetska linija, već ministar obrazovanja i nauke koji se u taj resor razume.
 
"Trenutni ministar prosvete i nauke je po struci politikolog, koji nije održao nijedan čas. Da li se on bavio naukom, da li se razume u probleme nauke? Dok god umesto Dositeja Obradovića budemo imali ljude kao što je Ružić, neće biti napretka. Još smo i dobri što smo plasirani među prvih 600 univerziteta na Šangajskoj listi. Treba da nas puste da napravimo univerzitet po svetskim merilima. Sigurno je da bi postojali otpori i unutar samog univerziteta, jer svetska merila podrazumevaju svetske rezultate i konkurenciju", navodi Teodorović.
  • Mile

    16.08.2021 12:01
    @Nimbus
    Kako misliš da predsednik "pusti ministra" da radi svoj posao. Ti pretpostavljaš da je uzurpacija vlasti od strane predsednika normalna stvar pa mu predlažeš da "pusti" ministra da radi svoj posao. Pogrešno. Ni jedna uzzrpacija vlasti od strane jednog čoveka nije ni jednoj državi donela ništa dobro. Ministar treba da je kompetentna ličnost za poslove ministarstva a njegovi predlozi parlamentu produkt stručne kompetencije i realne vizije razvoja iz sfere ministranstva.
  • Milisav

    16.08.2021 11:47
    @Dragan
    Tacno tako. Ovo je jos jedan primer da su poremecene vrednosti u ovom drustvu i drzavi. Kada je uvedena veronauka u skole to je udaranje u temelje sistema obrazovanja i napretka ove drzave. Jer, ili se moze verovati u dogmu ili ispitujete sve sto postoji. Ne moze da se veruje u dogmu a da ispitujete sve sto postoji. Naravno kod genijalaca iz SPC, Zutih i SNS-SPS oni mogu ovo dvoje da pomire. Ako se zeli i veruje u dogmu onda se ide u crkvu.
    Naravno sve sto je dobar opijum za narod, pa i decu to je ili oslobodjeno poreza ili se dodatno finansira ukljucujuci: crkvu, profesionalni sport, YT majmunisanje influensera, rijaliti, astrologe i prorocice...
  • Светозар Милетић

    16.08.2021 11:19
    @NS, да ли сте Ви господине нормални ? Да ли сте прочитали Ваш коментар пошто сте га написали ? Да ли сте уопште прочитали чланак пре него што сте написали коментар ? Мени је јако жао што наше друштво има људе попут Вас који немају своју кичму већ пишу што им се каже. Можда Вукову "Пиши као што говориш" треба заменути са вашом "Пиши како ти говоре" (намерно сам реч вашом написао малим словима) ... авај

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.