Ostojić: Vakcine bezbedne za decu, prevashodno treba da ih prime roditelji i prosvetari

Načelnica Dečje klinike u Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović", Verica Ostojić, izjavila je da bi deca koja imaju hronična oboljenja trebalo da prime vakcinu jer su one bezbedne i efikasne.
Ostojić: Vakcine bezbedne za decu, prevashodno treba da ih prime roditelji i prosvetari
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ona je dodala da u cilju njihove zaštite prevashodno treba da se imunizuju roditelji, prosvetni radnici i zaposleni u vrtićima.
 
"Deca koja imaju hronična oboljenja i kod kojih bih stoga kovid mogao da bude posebno opasan, svakako bi trebalo da prime vakcinu. Mi znamo da deca nisu uglavnom ozbiljno obolevala, ali znamo i da deca mogu biti prenosioci virusa. Međutim, kada govorimo o zaštiti dece, veoma je važno naglasiti da vakcinu prevashodno treba da prime roditelji, prosvetni radnici i zaposleni u vrtićima", rekla je Ostojić za list Danas.
 
Kako je objasnila, u KBC "Dragiša Mišović" smešteno je sedmoro dece koja su pozitivna na korona virus.
 
"Radi se o deci koja su u prethodnih pet-šest dana imala povišenu temperaturu, nakon čega su testirani i utvrđeno je da su pozitivni. Imaju respiratorne, ali ne i druge simptome", kazala je Ostojić.
 
Na čestu konstataciju da "vakcine nisu dovoljno ispitane", Ostojić je kazala da je u pitanju moderna tehnologija i da to nisu vakcine iz prošlog veka, za koje je bilo potrebno nekoliko godina da se ispitaju.
 
"Ovde se radi o modernoj tehnologiji u kojoj su učestvovali naučnici iz celog sveta zbog čega je i nastanak vakcine bio mnogo brži. Mi ne možemo ove današnje vakcine da poredimo sa nekim ranijim, jer je sad sve brže, efikasnije i bezbednije", istakla je Ostojić.
 
U Srbiji je odobrena vakcinacija dece starije od 12 godina Fajzer/Biontek vakcinama.
  • Halion

    17.08.2021 15:19
    @kom
    Nema problema druže, ako ti nije bilo dovoljno 5000 puta da se kaže, evo ja ću 5001. put, možda će ti sad proći kroz tu barijeru u mozgu:

    Ove vakcine ne sprečavaju zarazu, nego ublažavaju simptome.
    Dakle ne sprečavaju zarazu, ublažavaju simptome.
    Ponavljam, ne sprečavaju zaraze, ublažavaju simptome.

    Da ne bi ljudi fasovali upalu pluća, već samo preležali sa blažom temperaturom. Ultimativni rezultat toga: vakcinisanim ljudima (u ogromnoj većini) nije potrebna medicinska pomoć, već preleže bolest kod kuće, kao grip. Ne zauzimaju respirator i bolnički krevet i ne umiru, i nemaju dugoročne posledice.

    To ne znači da kad se vakcinišeš da možeš da radiš šta god hoćeš (mislim možeš, ako ti je stalo samo i isključivo do sebe); samo znači da ti lično imaš mnogo veće šanse da preživiš i da nećeš opteretiti medicinski sistem, i moći da prepustiš svoj bolnički krevet nekome kome zaista treba.

    Eto, valjda si sad ukapirao, ako nisi javi se, ponoviću, nije problem
  • Realno

    16.08.2021 12:36
    Molim vas nemojte prisilno vakcinisati ni antivaksere ni njihovu decu.
    Trošimo vreme i resurse uzalud, a možemo bez njih.
    Pustite prirodnu selekciju da uradi svoje, vreme je da se prebrojimo.
  • Trangefrange

    16.08.2021 11:25
    $
    Sva deca starija od 12 godina bi trebalo biti vakcinisana, bez izuzetka. Prosveta, visoko obrazovanje i zdravstvo je već odavno trebalo biti vakcinisano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.