Tviter označio medije koji sarađuju sa Vladom Srbije: Od Informera i Pinka do Politike i RTS

Društvena mreža Tviter obeležila je naloge domaćih medija za koje smatraju da sarađuju sa Vladom Srbije.
Tviter označio medije koji sarađuju sa Vladom Srbije: Od Informera i Pinka do Politike i RTS
Foto: Pixabay
Na Tviter nalozima nekoliko domaćih medija, odmah ispod imena nalog, a pre opisa samog medija, istaknuto je da je to "medij koji sarađuje sa Vladom Srbije".
 
Tako su ovu oznaku dobili mediji za koje se i kažu da su naklonjeni vlasti. U pitanju su Informer, Kurir, Tanjug, Pink, Prva, B92, Srpski telegraf, Politika, Hepi. Novu "značkicu" dobila su i oba javna servisa - Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine. 
 
Nove oznake se trenutno primenjuju u određenom broju država. Osim Srbije, oznake se postavljaju na Tviter platformama u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Kubi, Ekvadoru, Egiptu, Hondurasu, Indoneziji, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Tajlandu, Tuskoj i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 
 
 
Kako je objašnjeno, nove oznake pružaju dodatni kontekst korisnicima o medijima koje kontrolišu određeni predstavnici vlada, medijima koji su povezani sa državom ili pojedincima koji su blisko povezani sa tim entitetima. 
 
One medije koji su dobili novu oznaku Tviter definiše kao medije u kojima država ima kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansije, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili u kojima ima kontrolu nad produkcijom i distribucijom. 
 
 
Očigledno je da Tviter smatra da domaći javni servisi, RTS i RTV, nemaju nezavisnu uređivačku politiku, jer drugi mediji koje finansira država, kao što su BBC u Velikoj Britaniji ili NPR u SAD, nisu dobili novu oznaku upravo zahvaljujući svojoj nezavisnoj uređivačkoj politici.
 
Ovo bi moglo i da ima posledice po medije koji dobiju ovu oznaku, jer Tviter neće korisnicima "preporučivati niti širiti" njihove naloge ili tvitove.
 
 
Prorežimski tabloid Informer, koji svoje novine reklamira kao "nezavisne", poručio je da ovo smatra "žigosanjem medija koji ne idu u prilog stranim moćnicima", te da je sve već oprobano na Donaldu Trampu, kojem je ukinut nalog na ovoj platformi. Oni su ovaj potez Tvitera stavili u kontekst pregovora između Beograda i Prištine i najavljenih izbora za sledeću godine, poručujući kako to "sluti na početak hibridnog rata". 
  • Bojan

    20.08.2021 12:54
    @Dragan

    Bolesno je što normalni mediji nisu etiketirani, ili si ti bolestan što ih porediš sa RTS-om?
  • Piplfoks

    17.08.2021 14:34
    To je baš super tretman naspram terapije iz 99-e, pa se botovski podrepaši opet bune.
  • Zozon

    16.08.2021 22:14
    .
    Harry Tv

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.