Pregovori o kojima se ne govori javno: Talibani i vlasti Avganistana se sastajali u Beogradu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Beograd tri puta organizovao mirovne pregovore između vlasti Avganistana i talibana.
Pregovori o kojima se ne govori javno: Talibani i vlasti Avganistana se sastajali u Beogradu
Foto: 021.rs
Po njegovim rečima, sastanci su ocenjeni kao uspešni i obe strane su bile zahvalne, ali Srbija ipak trpi posledice američke intervencije na Avganistan koji je među prvima priznao tzv. Kosovo.
 
"Srbija je kao domaćin pregovora napravila sebi dobru priču u odnosima sa Kabulom, obe strane su nam zahvalne, ali ipak i kao zemlja koja nije direktno involvirana u sukobe trpimo posledice američke intervencije", rekao je Dačić.
 
On je naglasio da je bio dogovor da se o tim mirovnim pregovorima ne priča javno.
 
"Dok sam bio ministar spoljnih poslova, u Beogradu smo organizovali mirovne pregovore izmedu vlasti Avganistana i talibana, tri puta su dolazili, ja sam bio domaćin. Ovde su bili predstavnici Saveta za mir i talibana i frakcija, a predsednik se uključivao video linkom", rekao je Dačić za TV Pink.
 
Dačić je dodao da su velike sile, kada su to videle rekle da će to uraditi u Dohi.
 
"Rezultat njihovih pregovora uključujući i one koje su organizovali Moskva i Vašington smo videli", rekao je Dačić i naglasio da je na pregovorima u Beogradu atmosfera bila korektna, i da je zajednička ocena bila da je bilo napretka, proglašeno je primirje.
 
Ocenio je se ne može reći da je američka intervencija bila uspešna, jer se sve vratilo na početak. Dodao je da je od početka bilo jasno da je u Avganistanu postavljen marionetski režim.
 
"Sa aspekta Srbije taj marionetski režim je među prvih pet zemalja priznao Kosovo", rekao je Dačić i dodao "kakve veze imaju Avganistan i Kosovo - nikave kao ni Kostarika i Kosovo, ali to su zemlje pod američkom dominacijom kojima je to bio domaći zadatak", naveo je Dačić i dodao da je Srbija bila spremna i da učestuvjue u mirovnim misijama pod okriljem UN.
 
Dačić je ocenio da dešavanja u Avganistanu predstavljaju veliki šamar zapadnoj hemisferi čiji predstavnici nisu očekivali da će se tako nešto desiti. Podsetio je da je Avganistan komplikovana priča i da seže mnogo dublje od američke intervencije, do ruske, a nijedna ni druga nisu uspele.
 
Ocenio je da je sada cilj da se formira vlast i da se poštuju ljudska prava, naročito žena što je i jedan od zahteva UN da se formira prelazna vlada u kojoj će biti i one.
 
Komentarišući talas izbeglica iz Avganistana, Dačić je rekao da su to ljudi koji su radili sa američkim zvaničnicima, zabrinuti za porodice i svoj položaj nakon dolaska Talibana na vlast.
 
"Amerika je tražila da nađe teritoriju gde bi oni mogli da dođu bez velikih posledica, Mađari, Austrijanci ... nisu baš blagonakloni, zato se traže zemlje kao sto je Severna Makedonija i biće ih još koji će ih privhatiti", rekao je Dačić.
 
Dačić je dodao i da je proizvodnja narkotika u Avganistanu porasla višestruko, heroina čak i 100 puta od dolaska NATO snaga.
  • /

    17.08.2021 21:17
    /
    @NS Centrum
    ozbiljna kao onda kada su kidnapovani radnici ambasade ciji su otmicari zvali dacica na razgovor pa se ispostavilo da su tu neciste radnje oko oruzja i droge
  • Brban

    17.08.2021 16:24
    @Ta Liban

    Radi se o tome da je talibanski opium kartel konačno bio razbucan i na njegovo mesto je došlo više grupa a razlog porasta proizvodnje količine opiuma je zato što je svaki seljak mogao da ga radi. Kao u Peruu što se desava ili kao u Kolumbiji što se dešavalo da gaje koku kada nema državnih subvencija. Sada kada se Taliban vratio ima da opet ukartelisu celu priču i samo će oni proizvoditi. Nesto kao Jovanjica, samo oni mogu da je rade a svi ostali idu u zatvor sem ako nisu u južnoj srbiji u dilu sa Albancima
  • Dragan

    17.08.2021 14:33
    Ah
    Nikakva Srbija nije ovo SFRJ pa da smo lideri nesvrstanih la da mirimo.Sastanci su održani u Rijadu,Vašingtonu,Kabulu između vlade SAD i Talibana u jesen 2020g.Postignut je sporazum pod kojim uslovima će se SAD povići.Predsednik Tramp potpisao.Jedan od uslova-da talibani dozvolevda devočice idu u školu.Sad je došla vest da žene ne smeju izlaziti iz kuća bez hiđaba i da se ne sme videti oblik tela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija