Medicinski fakultet se ogradio od profesora koji su protiv vakcinacije

Medicinski fakultet u Beogradu ogradio se od postupaka dvoje svojih profesora koji su potpisali peticiju pod nazivom "Peticija protiv vakcinacije dece eksperimentalnim vakcinama protiv kovida19".
Medicinski fakultet se ogradio od profesora koji su protiv vakcinacije
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju Medicinskog fakulteta, koje je potpisao dekan prof dr Nebojša Lalić, na fakultetu su bili "neprijatno iznenađeni" kada su dobili informaciju o postojanju ovakve peticije. 
 
U saopštenju se navodi da pomenuta peticija "sadrži niz netačnih, stručno neutemeljenih i neargumentovanih tvrdnji, koje nisu iznesene na stučnim skupovima već prezentirane javnosti na način koji može naneti nepopravljivu štetu ne samo vakcinaciji dece nego i toliko potrebnom ubrzanju vakcinacije protiv ove bolesti u celini".
 
"Posebno je nedopustivo što su aktivni potpisnici i promotori Peticije dva profesora Medicinskog fakulteta u Beograda, koji se na svoje zvanje otvoreno pozivaju, i od čijeg se postupka Fakultet energično ograđuje", navodi se u saopštenju, u kome se ističe i da se Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu uvek zalagao za sveobuhvatnu primenu vakcinacije kao civilizacijskog dostignuća u medicine.
 
Više puta je, dodaje se, jasno izražen stav nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta o pitanjima koja se pominju u ovoj peticiji. 
 
"Kada se radi o aktuelnoj pandemiji COVID-19, brojni nastavnici i saradnici Fakulteta su uzeli učešća kako u definisanju terapijskih i preventivnih pristupa, tako i u njihovoj primeni, uz snažnu podršku Fakulteta", podseća se u saopštenju.
 
Posebnim saopštenjem obratili su se i zaposleni na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju, Katedri za mikrobiologiju i Katedri za imunologiju.
 
Oni su takođe istakli da "apsolutno ne podržavaju stavove" iznete u ovoj peticiji, koji su netačni, stručno neutemeljeni i neargumentovani.
 
"Nastavnici i saradnici Instituta za mikrobiologiju i imunologiju snažno podržavaju vakcinaciju protiv COVID-19 svih starosnih i drugih grupa za koje su vakcine odobrene, jer je to jedini način za efikasno i dugoročno rešavanje pandemije. Vakcine čija upotreba je odobrena su bezbedne i korist od njihove primene daleko premašuje bilo koji mogući rizik", navode se u saopštenju.
 
Dalje se dodaje “da je jedina nesumnjivo tačna tvrdnja u tekstu peticije ona koja se odnosi na "lažno predstavljanje medicinskih istina" i "širenje pseudonauke", te da je "tekst ove peticije pravi primer i jednog i drugog".
 
"Kao nastavnici i saradnici najvećeg medicinskog fakulteta u zemlji treba da se zapitamo kako i zašto se bilo ko sa medicinskim obrazovanjem odluči da podrži ovakvu inicijativu, ali nam je takođe dužnost da kažemo da ovakav pseudonaučni i pseudokritični pristup značaju, dijagnostici i prevenciji oboljenja COVID-19 nanosi stvarnu i ozbiljnu štetu zdravlju svih nas", zaključuju nastavnici i saradnici katedri i instituta.
 
Ovo saopštenje potpisli su svi članovi Katedre za imunologiju i 24 od 25 članova Katedre za mikrobiologiju. Saopštenje nije potpisala jedino prof. dr Valentina Arsić Arsenijević, koja je bila potpisnik peticije protiv vakcinacije dece protiv kovida 19.
  • Zebra

    21.08.2021 09:38
    Pa dobro kažu, sve sto je vredelo je otišlo, ostali su nam ovi koji veruju da će biti čipovani.
  • Andrija Šrek

    18.08.2021 15:14
    ?!?
    Šta tačno znači "ograditi se"?
    Da li su suspendovani?
    Da li su ostali bez zvanja?
  • Ilija

    18.08.2021 14:08
    Cirkulacija
    Virusa se nastavlja, a time i nove mutacije.
    Hvala vam antivakseri što dajete svoj doprinos smanjenju populacije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija