Šarićevu presudu za šverc droge ispituje novo sudsko veće

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina u Evropu, slučaj će se ponovo naći pred Apelacionim sudom.
Šarićevu presudu za šverc droge ispituje novo sudsko veće
Foto: 021.rs (ilustracija)
Sud će iznova razmatrati žalbe na tu presudu, ali - u izmenjenom sastavu veća sudija.
 
Zanimljivo je da baš u trenutku kada će se opet razmatrati presuda za šverc droge, u Apelacioni sud pristižu i žalbe na drugu presudu Šariću, kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca stečenog kriminalom, piše portal nova.rs.
 
Ova presuda izrečena je još u junu 2020. u Specijalnom sudu, a zašto je trebalo 14 meseci da "doputuje" u Apelacioni sud, ostalo je nejasno.
 
Politika je objavila danas da je zasad poznato da će u predstojećoj žalbenoj sednici sudija izvestilac biti Sretko Janković, ali da će u veću biti izmenjena dva člana.
 
To je za portal nova.rs potvrdila i portparolka Apelacionog suda Mirijana Piljić, koja je navela da dvoje sudija Milimir Lukić i Bojana Paunović, koji su inače stalni članovi veća sa sudijom Jankovićem, neće postupati u ovom postupku, kao i da su zatražili sopstveno izuzeće. Upravo zbog toga što su njih dvoje učestvovali u prethodnom razmatranju žalbi, pravosnažna presuda je i ukinuta.
 
Naime, Vrhovni kasacioni sud je utvrdio da njih dvoje, po zakonu, nisu smeli da budu članovi odlučivajućeg veća, s obzirom na to da su ranije, tokom postupka, učestvovali u donošenju odluke o produžetku pritvora Šariću. Zbog toga će na njihova mesta morati da sednu drugo dvoje sudija, a za koje sud prethodno utvrdi da ranije nisu bili angažovani na slučaju Šarić, kako bi zakon ostao nepovređen.
 
Ko će to biti zasad nije poznato, ali se očekuje da bi ponovljena žalbena sednica mogla da se održi već krajem sledećeg meseca.
 
Za razliku od postupka za šverc droge koji bi nakon predstojeće sednice trebalo da bude pravosnažno rešen, slučaj pranja novca, koji je bezmalo trajao čitavu deceniju, mogao bi da se vrati i na početak. Naime, s obzirom na to da je za pranje novca prvostepeno suđeno samo jednom, Apelacioni sud ima mogućnost da potvrdi kaznu, da je preinači ili da vrati predmet Specijlanom sudu na novo suđenje.
 
Očekuje se da bi i ova sednica mogla uskoro da se održi, a ko će u ovom veću sedeti, takođe nije poznato.
  • Adv

    18.08.2021 23:19
    Zanimljivo je da sudije nisu primetile da su odlučivali o pritvoru ranije, a primaju 240.000 mesečno neto, što je oko 380. 000 bruto.
  • Borax

    18.08.2021 22:40
    Reformisano i nezavisno
    Muljaće okolo dok sve ne zastari.
  • V

    18.08.2021 22:15
    Eto cemu sluze advokati da na ulicu vrate dilera koji vam truje decu a bogati advokate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.