Do kraja godine prvi rezultati studije o ukupnom broju bolesnih od kovida u Srbiji

Do kraja godine biće poznati prvi rezultati studije Zavoda za javno zdravlje Beograda i Medicinskog fakulteta o obimu infekcije korona virusom, odnosno koliko je zaista ljudi bilo bolesno od kovida.
Do kraja godine prvi rezultati studije o ukupnom broju bolesnih od kovida u Srbiji
Foto: 021.rs
To je danas izjavila epidemiološkinja i zamenica direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje Nevenka Pavlović.
 
Ona je za RTS rekla da je epidemiološko istraživanje već započeto u populaciji Beograda i da bi trebalo da doprinese prepoznavanju obima infekcije.
 
Prema njenim rečima, prati se ukupan broj obolelih - evidentiranje ide kroz prijave zaraznih bolesti i tu se prepoznaje onaj deo populacije koji je imao tegobe, koji se javio lekaru, obavio pregled, testirao se.
 
"U toj bazi obolelih, osim potvrđenih kovid infekcija, imamo i one koji su ispoljili kliničku sliku, imamo podatak da su bili u kontatktu sa obolelom osobom i oni se takođe evidentiraju kao slučajevi koji nisu potvrđeni laboratorijski", kazala je Nevenka Pavlović.
 
Studija će, ukazuje, osim nalaza antitela u krvi, pratiti i izloženost, karakteristike ispitanika u odnosu na uzrast, pol, zanimanje, zatim ponašanje i prihvatanje mera na način kako ih oni razumeju.
 
Nevenka Pavlović je ukazala da će upravo donosioci odluka moći na osnovu dokaza u sopstvenoj sredini da se opredele i planiraju mere za sprečavanje infekcije.
 
"Studija je na početku, a do kraja godine biće završena, ali ono što garantuje veliki doprinos, jeste dobra metodološka postavka", kazala je Nevenka Pavlović i istakla da će podaci koji se dobijaju biti dobro obrađeni i analizarani zahvaljujući saradnji sa Institutom za epidemiologuju Medicinskog fakulteta u Beogradu.
 
Ona je navela da su iskustva pokazala da je došlo do pada broja inficiranih gde god su se poštovale epidemiološke mere i gde god je vakcinisan veliki broj građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija