Šabić: Sakrivanje informacija o koncesiji aerodroma je nezakonito

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je da bi produžavanje tajnosti ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" značilo da Vlada Srbije postupa "nezakonito, apsurdno i neprihvatljivo".
Šabić: Sakrivanje informacija o koncesiji aerodroma je nezakonito
Foto: Medija centar Beograd
Komentarišući vest da je Vlada Srbije produžila tajnost koncesionog ugovora, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja je naveo da je javnost uskraćena i za podatak da li je tajnost ugovora ikada formalno utvrđena, da građani umesto relevantnih informacija dobijaju frazu o poslu stoleća, a da su prvobitne izjave zvaničnika ukazivale da Vlada Srbije razume da je pravo na informacije o aranžmanu neupitno.
 
"Usledile su izjave premijerke Ane Brnabić da će ugovor biti objavljen ‘do kraja septembra’, a potom ministra finansija Siniše Malog (da će biti objavljen) ‘do kraja godine’. Prošli su i kraj septembra i kraj te 2018. godine i primopredaja aerodroma i uplata koncesione naknade i još tri godine a ugovor nije objavljen", naveo je Šabić.
 
On je ocenio da bi takvo postupanje u svakoj zemlji izazivalo sumnje u pogledu racionalnosti i zakonitosti posla, a pogotovo u "zemlji teško opterećenoj kršenjem principa zakonitosti i korupcijom".
 
"Mučnu, ružnu situaciju čini još gorom činjenica da Vlada i Ministarstvo uprkos odlukama Poverenika za informacije i Upravnog suda kriju od javnosti čak i dokument koji je neizostavno morao da prethodi celokupnom aranžmanu, studiju o opravdanosti koncesije, dokument koji javnosti i građanima treba da objasni zašto je Vlada odabrala baš koncesiju kao model upravljanja i da li je bilo i kojih alternativa", zaključio je Šabić.
 
Vlada Srbije potpisala je u martu 2018. godine koncesioni ugovor na 25 godina sa francuskom kompanijom Vansi erports o finanisiranju, upravljanju i modernizaciji Beogradskog aerodroma. Vansi upravlja aerodromom "Nikola Tesla" od 22. decembra 2018. godine.
  • Mika

    22.08.2021 14:10
    Detlić
    Žalosni Pero ti si baš pravi Detlić. Lupaš li lupaš ko on u drvo a nemaš pojma o čemu pričaš. Naravno da je g.Šabić tražio da se ugovor s FIAT -om objavi, ne samo tražio već i naložio ali Vlada nije htela da sprovede rešenje. Ni tadašnja ni ova SNS -ova iako je rešenje poverenika obavezujuće i izvršno.
  • Pera Detlic

    22.08.2021 07:50
    Au
    A zasto nije to isto trazio i za ugovor sa Fijatom. E pa to je zuta banda potpisala. Pokvareni licemer do bola.
  • JA

    21.08.2021 22:57
    Koga vi zajebavate . Pa narod naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija