Stojiljković o pregovorima o minimalcu: Kao dramolet, ozbiljna rasprava svodi se na dogovorenu farsu

Pregovarači o minimalnoj zaradi danas su, prema rečima predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića, dovedeni do - ivice strpljenja.
Na prvom sastanku sindikalci su predložili da minimalna mesečna zarada iznosi 39.000 dinara koliko je vrednost minimalne potrošačke korpe. Ipak, nakon današnjeg sastanka rečeno je da su predstavnici Ministarstva finansija predložili da se minimalna mesečna zarada sa sadašnjih 30.900 dinara poveća na 35.012 dinara, odnosno za 9,4 odsto.
 
"Mislim da je svima jasno da je ovo neka vrsta loše beskonačnosti koja traje godinama i ozbiljnu raspravu ili potrebu za traganjem za konsenzusom oko minimalne zarade svodi na neku vrstu dogovorene farse", kaže za N1 Stojiljković.
 
Ovde, navodi, ima nekoliko epizoda, "kao u dramoletu".
 
"Prvo svi izlaze sa nekim zahtevima, onda Vlada izlazi sa parametrima ne određujući se šta je njen stav, a da je pre toga Vučić koji nema formalna ovlašćenja oko toga mesecima ranije rekao koliko će to biti", navodi gost N1.
 
Pregovarači su, prema njegovim rečima, danas dovedeni do ivice strpljenja.
 
"Tek posle sat i po intenzivnog pritiska državni sekretar Ministarstva finansija konačno je pozvao Malog i onda je rečena ta cifra od 35.012 dinara", kaže Stojiljković.
 
On očekuje još dva sastanka.
 
"Prvo ćemo se sastati kao kolegijum SES-a i onda početkom seprembra kao SES. Mislim da će se to završiti kao što se inače završavalo - poslodavci će čekati da vide šta specifična ponuda za njih, mi naravno ne možemo odustati od svog predloga, imamo dobru argumentaciju, a Vlada će ostati na svojoj poziciji", navodi on.
 
Stojiljković precizira da se ljudima može učiniti da je rast minimalne zarade od skoro 10 odsto za sindikate prihvatljivo. Međutim, on navodi da je na Socijalno-ekonomskom savetu pre tri godine dogovoreno da minimalna zarada u roku od tri godine sitgne nešto što se zove minimalna potrošačka korpa, koja takođe nije dovoljna za preživljavanje.
 
"Jedna od stavki te korpe je 48 grama paradajza dnevno po članu porodice. To nije dovoljno ni za preživljavanje. Imate ozbiljna istraživanja Clean Clothes kampanje, gde prihod potreban za pristojni život iznosi 98.000 dinara", ukazuje Stojiljković.
 
Niko se, kaže, neće suprotstaviti tezi da je minimalna korpa nedovoljna, čak je, navodi i prosečna potrošačka korpa nedovoljna za život.
 
"Ako vlast u liku Aleksandra Vučića ponudi 35.000 dinara to nije ni prost zbir rasta BDP i očekivane inflacije koja je već 3,5 odsto… S druge strane, priča se o 2024. godini i prosečnoj plati od 900 evra, odnosno 450 do 500 minimalca, ali kako ćete to ostvariti", pita gost N1.
 
Medijalna zarada u Srbiji je 49.000 dinara (to znači da polovina zaposlenih radi za platu manju od tog iznosa, prim. nov.).
 
"To znači da polovina radnika sanja taj iznos koji isto nije dovoljan za život", ukazuje Stojiljković.
  • Milan NS

    24.08.2021 07:23
    Kao što neki dan reče
    Mali: "minimalac će biti dosta iznad 35,000 dinara".
    Znači, nije 35,001 dinar, nije 35,002 dinara već celih 35,012 dinara!
  • Borax

    23.08.2021 21:31
    Mozak treba da se koristi
    Da se nazadnjačka horda ne oseća sigurnom ne bi se ovako ponašala. Zašto se osećaju sigurni je pitanje koje birači, koji priželkuju povećanje minimalca, treba da postave sami sebi i dobro promisle.
  • Šaran

    23.08.2021 20:24
    Minimalac u srba
    Lepo nam je tako nam i treba u ovom zlatnom dobu, sirotinjo ko te j, be crkni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.