Pokrenuta kampanja protiv paljenja strnjike

Pokrenuta je kampanja "Ne pali strnjiku!", s ciljem podizanja svesti javnosti o velikoj opasnosti i potencijalnoj šteti koju može prouzrokovati praksa nesavesnog spaljivanja strnjike.
Pokrenuta kampanja protiv paljenja strnjike
Foto: Pixabay
Ovu kampanju su pokrenuli Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnim fondom za životnu sredinu - GEF.
 
Paljenje žetvenih ostataka na otvorenom davnašnja je agrotehnička mera kojoj se protivzakonito pribegava kako bi se izbegli neophodni troškovi, ali se umesto ušteda time stvara velika opasnost za okolinu, zagađuje životna sredina, nanosi šteta poljoprivrednom zemljištu i ugrožava biodiverzitet.
 
Spaljivanje žetvenih ostataka na otvorenom je strogo zabranjeno po osnovu više zakona, a za prestanak ovakve izuzetno štetne prakse potrebno je jačanje svesti javnosti i razumevanje da je savesno i odgovorno ponašanje pojedinca osnov naše bezbednosti i zaštite biodiverziteta Srbije.
 
U okviru kampanje, Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa partnerima u narednom periodu organizovaće edukativne skupove u Požarevcu, Valjevu, Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Arilju i Jagodini, s obzirom da je prema informacijama dobijenim od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na teritoriji ovih lokalnih samouprava tokom prethodnih godina zabeležen veći broj požara na otvorenom.
  • Milan

    27.08.2021 17:24
    Milan
    Volim kada neko ko zivi u stanu, i ima zemlju samo u saksiji komentarise o poljoprivredi i edukaciji. Baš kao i naš ministar poljoprivrede!
  • Jazavac pred sudom

    26.08.2021 12:52
    Subvencije
    za gorivo da bude oranje strnjike jevtinije. Zna seljak da je to dobro, ali je dizel 160+ dinara.
  • Marić Predrag

    26.08.2021 12:05
    Podržavam akciju! Ja sam uvek za edukaciju kako ne bi došlo do vanredne situacije. Ako dođe to je već pomozi Bože.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.