Detalji o tome kako će izgledati model semafora prema kojem će se odvijati nastava

Nastava će od 1. septembra, posle dužeg vremena, prvi put početi regularno u školskim klupama.
Detalji o tome kako će izgledati model semafora prema kojem će se odvijati nastava
Foto: 021.rs
Časovi će trajati 45 minuta, ali će đaci i nastavnici biti u obavezi da nose maske, navedeno je u stručno-metodološkom uputstvu Ministarstva prosvete. 
 
Ovo uputstvo su, nakon sednice Kriznog štaba, dobile su sve osnovne i srednje škole u Srbiji, a u njemu je precizirano šta znači model semafora - odnosno kakve su konkretno zelene, žute i crvene zone i, u odnosu na to, kako se primenjuju ta tri modela nastave.
 
Zelena zona za osnovne škole
 
Ukoliko se škola nalazi na teritoriji opštine koja je u zelenoj zoni, primenjuje se prvi model nastave u osnovnim i srednjim školama. To podrazumeva da se nastava organizuje regularno - časovi traju 45 minuta, odeljenja se ne dele. Preporuka je da svako odeljenje ima svoju učionicu i da nema promene učionica - kabineta, piše Euronews Srbija.
 
Žuta zona za osnovne škole
 
Ukoliko se lokalna samouprava nađe u žutoj zoni, to podrazumeva da sve osnovne škola na toj teritoriji prelaze na drugi model nastave.
 
U Uputstvu stoji da drugi model nastave podrazumeva da se za učenike nižih razreda osnovne škole (od prvog do četvrtog), kao i peti i šesti razred, organizuje neposredna nastava u školi. Za učenike sedmog i osmog razreda primenjuje se kombinovani model nastave.
 
Kombinovani model nastave za učenike sedmog i osmog razreda podrazumeva da se odeljenje deli na dve grupe ukoliko ima više od 16 učenika. Model podrazumeva da učenici jedan dan provedu u školi, a drugi uz nastavu na daljinu. To bi u praksi značilo da jedna grupa odeljenja neposredno ide na časove u školu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga utorkom i četvrtkom i smenjuju se na nedeljnom nivou. 
 
Preporuka je da učenici koji prate nastavu na daljinu da to bude u realnom vremenu preko dostupnih platformi za učenje ili putem drugih elektronskih kanala komunikacije. Ocenjivanje po ovom modelu nastave se ostvaruje kada su učenici u školi. 
 
Za učenike nižih razreda, kada se škola nađe u žutoj zoni, nastava se organizuje neposredno. Časovi se skraćuju na 30 minuta. Odeljenja se dele u dve grupe. Grupe dolaze u dve termina. Primera radi prva grupa dolazi od 8 do 10:45, a druga od 11:15 sati. Ukoliko su odeljenja manja od 16 učenika, časovi se ne skraćuju već traju 45 minuta. 
 
U Uputstvu je navedeno da ukoliko se odeljenja dele, đaci imaju četiri časa dnevno, a između svake grupe obavezna je dezinfekcija učionica. Obavezni predmeti realizuju se neposredno u školi, dok se izborni programi mogu realizovati u školi ili putem nastave na daljinu.
 
Crvena zona za osnovne škole
 
U Uputstvu se navodi da se kombinovani model nastave može primenjivati za učenike petog i šestog razreda kada se lokalna samouprava nalazi u "crvenoj zoni".
 
Ukoliko je lokalna samouprava u crvenoj zoni osnovne škole prelaze na treći model nastave, a to znači obrazovno vaspitni rad putem nastave na daljinu. 
 
"Čas traje 45 minuta i putem nastave na daljinu realizuju se svi obavezni predmeti i izborni programi", navodi se u Uputstvu i dodaje da pri odabiru platforme za učenje treba voditi računa o njenim karakteristikama i dostupnosti. 
 
Časovi snimljeni na RTS planeti su podrška realizaciji obrazovno-vaspitnog rada. Celodnevna nastava i produženi boravak realizuju se uz primenu svih epidemioloških mera. 
 
Zelena zona za srednje škole
 
U stručno-metorološkom uputstvu za srednje škole precirano je da postoje tri modela nastave. Direktni model nastave u školi, gde časovi traju 45 minuta uz primenu maski, distance, dezinfekcije prostora, primenjuju se ukoliko je na nivou lokalne samouprave zelena zona.
 
Žuta zona za srednje škole
 
Ukoliko je lokalna samouprava u žutoj zoni prelazi se na drugi - kombinovani model nastave. Kombinovani model se realizuje tako što se odeljenja koja imaju više od 16 učenika dele u dve grupe. Đaci jedan dan idu u školu, drugi dan prate nastavu na daljinu. Jedna grupa ide ponedeljkom, sredom i petkom u školu, dok je druga grupa utorkom i četvrtom, a naredne nedelje se rotiraju. 
 
Takođe, škola treba da se postara da se nastava na daljinu za učenike koji prate od kuće obavlja u realnom vremenu. Ocenjivanje učenika obavlja se kada su u školi.
 
Crvena zona za srednja škole
 
Treći model podrzumeva da se sprovede potpuni prelaza na nastavu na daljinu, a odluka o tome donosi se ukoliko je lokalna samouprava u crvenoj zoni.
 
Šta znači sistem semafora
 
Škole su u obavezi da tesno sarađuju sa zavodima za javno zdravlje. Promena organizacije rada u školama obavlja se na osnovu odluke Tima za škole, koji čine predstavnici zavoda za javno zdravlje, Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja.
 
Granične vrednosti procene rizika od prenošenja virusa korona dobijaju se ukrštanjem nekoliko parametara.
 
Osnovni pokazatelj je broj zaraženih na 100.000 stanovnika. U zelenoj zoni su opštine u kojima je broj zaraženih u periodu od 14 dana manji od 150 na 100.000 stanovnika. Procenat pozitivnih na PCR ili antigenskom testu da bude u poslednjih 14 dana manji od 6 odsto.
 
U žutoj zoni su opštine gde je broj novozaraženih od 150 do 299 u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika. Pozitivnost na testovima od šest do 15 odsto u poslednjih 14 dana u odnosu na broj testiranih.
 
U crvenu zonu ulaze lokalne samouprave koje imaju više od 300 pozitivnih na 100.000 stanovnika u pozitivnost na testiranju veću 15 odsto od ukupnog broja testiranih. Sve se meri na dvonedeljnom nivou.
 
Važan je i broj vakcinisani, a gleda se i broj pacijenata koji su na bolničkom lečenju.
 
Od preventivnih mera u školi je obavezno nošenje maski i za učenike i za nastavnike, kao i da se održava fizička distanca. Važna je higijena ruku, ali i čišćenje i dezinfekcija svih prostorija u školi. Škole su u obavezi da uspostave saradnju sa zavodima za javno zdravlje.
  • g pen

    26.08.2021 13:47
    Tesko vam je da nosite papirnatu masku? Jeste li vi bili uopste u vojsci? Da, vi veliki srBi, nazovi ratnici. Ako vam smeta znaci da niste.
  • onda su bolesna

    26.08.2021 13:11
    ako ih namarno zaraziš
    @skola
    Zato su tamo masovno ispisali decu iz škola.
    I da te pitam, pomoću čega testirati?
  • Milan

    26.08.2021 12:03
    Ocigledno da ce ovo stanje da potraje godinama, mislim na zatvaranja i popustanja. Nema snisla decu slati u skole i rizikovati njihovo zdravlje. Sve treba da predje online, a 95% nastavnika otpustiti, skole zatvoriti, ostalih 5% da drze nastavu. Algoritmi da ocenjuju decu na kontrolnim. I resen problem. Kad se ukine pandemija, vratiti sve na staro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija