Mladi u Srbiji odlaze od roditelja tek u četvrtoj deceniji - objašnjeno zašto

Dve trećine mladih u Srbiji živi sa roditeljima, a više od 60 odsto nema nikakva primanja, podaci su istraživanja koje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije.
Mladi u Srbiji odlaze od roditelja tek u četvrtoj deceniji - objašnjeno zašto
Foto: Pixabay (ilustracija)
Potpuna poslovna sposobnost stiče se punoletstvom, prema zakonu. Ali u životu, sa 18 godina retko koji mlad čovek može samostalno da se stara o sebi.
 
Prema podacima Evrostata, mladi u Srbiji odlaze od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju.
 
Jedan od razloga je novac.
 
"Voleo bih da živim samostalno ali ne znam kada će to da bude, moram prvo da se zaposlim", neki su od odgovora koji su za RTS dali mladi.
 
"Mladi ljudi nemaju kod nas mogućnosti da imaju svoj stan, čak iako imaju dobre poslove vrlo je teško izdvojiti novac da se stan iznajmi", kaže sociološkinja Milica Vesković Anđelković.
 
Prema istraživanjima uglavnom su roditelji ti koji finansiraju i kiriju za iznajmljene stanove, kao i rate za kredit koji je veliki problem mladima, ukazuje Vesković Anđelković.
 
Sociolozi ističu da je jedan od razloga za kasno odvajanje i činjenica da Srbija pripada mediteranskom krugu zemalja u kojima se neguju snažne porodične veze.
 
"Jednostavno ja mislim da većina roditelja ne želi da se deca mnogo muče. Možda to nije dobro ali takvi smo", kaže jedna građanka.
 
Psiholog Aleksandar Kontić navodi da roditelji razmaze svoju decu.
 
"I onda se čovek pita 'zašto bih ja išao težim putem, ali onda je u priličnom konfliktu. Dobro ne moram da radim za početak za male novce, ali sa druge strane ja nemam svoj život, ja u tim godinama polažem i dalje račune za svoje ponašanje'", kaže Kontić.
 
Oni koji se kasno ili čak nikada ne odvoje od roditelja, ostaju zaglavljeni između detinjstva i odraslog doba. Ima tu i straha od odgovornosti, kažu psiholozi.
 
"Kada pogledate taj problem, mi ga možemo nazvati kao dugo produžena adolescencija, jer komforno je biti dete dok si dete, ja to često pomenem kao neki zlatni kavez, to je udobno, to je lepo, ali ti ustvari plaćaš debelu cenu, tvoje odrastanje je tu zaustavljeno", dodaje Kontić.
 
I Italijani, Maltežani i Španci, takođe dele život sa roditeljima i do četvrte decenije. Šveđani su, na primer, potpuno drugačiji, odlaze od roditelja i pre punoletstva. 

Teme

mladi
  • Nina

    27.08.2021 00:46
    ?
    Kod nas je osamostaljivanje priblem zbog malih zarada a i bojazni gubljenja laznog ugodnog zivota.
    U drustvu nisu utemeljeni faktori prosperiteta -rad, profesionalni i porodicni,red , životna disciplina ,poštovanje života..
    Uzori su nam -prevrtljivi politicari,silikonske lepotice, kriminalci...
    A mi samoproklamovani pametnjakovići- podstanarski gologuzani.
  • Србенда

    26.08.2021 16:16
    Реци не ЕУ
    Само војни рок нас спашава оваквих маминих маза. Када би 2 или 3 године провели ван родитељске куће радећи бесплатно за државу наравно, јер од ње су само добијали, а не и давали, научили би нешто. Значи, војни рок три године ако имаш више од 30 година живиш са родитељима и и немаш децу, па да видимо раст наталитета. Да се радује српски род и да се рађа што више српчића за српски свет.
  • Igor

    26.08.2021 13:29
    udarnik
    I mi stariji bi ziveli kod roditelja da su zivi.
    Nema samostalnosti bez sopstvenih prihoda.
    A politicari vode rat da se zivi od 32 ili 35 ili 39000 dinara.
    Gde jos treba da motam kablove ili da berem maline, da bih se oslobodio roditelja i poceo da zivim kao covek. NEMACKA ocigledno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.