Procurili podaci građana Srbije: Na aplikaciji Privredne komore svima 'na izvolte'

Velika količina osetljivih podataka građana Srbije procurila je na aplikaciji Privredne komore Srbije.
Svi podaci jedne aplikacije Privredne komore Srbije bili su dostupni svima i do njih se moglo doći slobodno, bez ikakve autorizacije, objavio je Jovan Šikanja, osnivač udruženja eSigurnost.
 
"U pitanju su svi fajlovi veb aplikacije PKS-a u kojima se nalaze veoma osetljivi podaci velikog broja građana Srbije, koji su aplikaciju koristili. Sve dostupno svima 'na izvolte', bez ikakve autentifikacije i autorizacije", napisao je Šikanja na Tviteru.
 
Ističe da je u pitanju neoprostiva greška.
 
"U samo nekoliko klikova uspeli smo da nađemo nekoliko skeniranih ličnih karata i dve diplome fakulteta. Bilo je tu i finansijskih izveštaja i ugovora", naveo je Šikanja.
 
Dodaje da tačan broj dokumenata nisu ni pokušavali da utvrde, zbog osetljivosti podataka.
 
Kako navodi, to je odmah prijavljeno povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, koji je brzo reagovao.
 
Ističe da je problem rešen i da dokumenta više nisu dostupna neautorizovanim korisnicima.
 
"Molio bih državne organe da povedu računa na koji način postupaju sa osetljivim podacima građana jer se ovakve greške veoma skupo plaćaju, a mogu se preduprediti", navodi Šikanja.
  • Lala

    30.08.2021 14:35
    Ihaaaj, ima toga još!
    Na APR, bilo ko, može saznati ime i prezime vlasnika firme, zastupnika, adrese, brojeve telefona i, naravno, JMBG.
    Na izvolte.
    Slično je i sa katastrom...

  • Sladjana

    30.08.2021 13:18
    Na APR javno dostupni JMBG svakog preduzetnika i zastupnika privrednog subjekta. Licno prijavljivala Povereniku i zastitniku , Naledu, niko nista
  • Radosav

    29.08.2021 10:32
    https
    @/ Kažete: "Mi smo prijavljivali jako slicne stvari za eUprava i ePorezi pa nista. 3 godine nista". Dobro, nije važno ko ste to "vi", ali ne plasirajte poluinformacije, već upoznajte javnost šta ste to, kada i na koji način prijavljivali, u najkraćem, jer će u suprotnom ispasti da ne govorite istinu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.