Savez 90/Zelenih Srbije traži hitan moratorijum Vlade o Rio Tintu

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije uputila je hitan zahtev za moratorijum Vlade Srbije na sve aktivnosti u Srbiji u vezi s litijumom i Rio Tintom.
Kako dodaju, ništa nije ni bilo moguće učiniti bez prethodne izrade Strateške procene uticaja projekta na životnu sredinu. 
 
"Na kraju, ovo nije projekat koji preti da ugrozi samo životnu sredinu naše zemlje, nego i susednih zemalja", poručuje se u izjavi stranke Saveza 90/Zelenih Srbije.
 
"U medijskoj kampanji koja je iz dana u dan sve jača i agresivnija, kao potencijalni eksploatatori srpskih ruda pojavljuju se firme koje su registrovane u Australiji, Kanadi i drugim dalekim zemljama, a perjanicu čini vrlo bogata kompanija Rio Tinto, koju kroz svet i istoriju prate brojne kontraverze. Nije, naime, neobično da investitor ne bira sredstva da što pre povrati uloženi kapital i zaradi što više novca, to je, ekonomski gledano, najjednostavniji put profita. Neobično je da potencijalni investitor koristi tehnike oprobane u mnogim sukobima i na posredan i vrlo lukav način, u tišini, već duže vreme otkupljuje zemlju od meštana, postajući tako vlasnik dela srpske teritorije. Nije neobično da investitor obećava kule i gradove, najnovije tehnologije, ekološki čiste do blistavog sjaja i održive rudnike kakvih nema nigde na planeti", ističu u Savezu 90/Zelenih Srbije.
 
Kako dodaju, nije neobično da investitor hoće sve što poželi, ali je neobično da se domaćin trudi da takvim željama oberučke udovolji. 
 
"Poput olako dodeljenih istražnih prava, rudne rente koja je najniža u Evropi i od koje Srbija neće imati nikakve koristi. I što je najvažnije, ali i najtužnije, ovo nije pitanje ni trenutne vlasti, ni postojećeg režima, ni vladajuće politike. Ovo je stvar koja se proteže deceniju i više unazad. I svaka vlast i svaka vlada i svaki ministar ekologije i rudarstva u poslednjih 15 godina je pokazao servilnost ka multinacionalnoj kompaniji, servilnost koja se graniči sa izdajom sopstvene zemlje", naglašavaju u stranci Savez 90/Zelenih Srbije.
 
"Nažalost prerada rude litijuma, koga ima podosta u zemljinoj kori, za koji je Srbija najavljivana kao 'najveće nalazište na svetu', svela se na svega jedan odsto i manje svetskih rezervi. A ovog našeg litijuma u nekim evropskim zemljama ima mnogo više, pa ga ne eksploatišu", navode u Savezu 90/Zelenih Srbije.
 
Kako kažu, Srbija "nije beskonačno bogata prirodnim resursima kako se već decenijama stiče utisak šarlatanskim i mitomanskim pričama koje razne političke, nacionalističke i interesne grupe poturaju". 
 
"Savez 90/Zelenih Srbije nije apriori protiv razvojnih projekata u Srbiji, pod uslovom da su razvojni. Nije ovo početak 19. veka da industrijalizacija i rudarstvo nemaju alternativu?! Danas je vek zelenih tehnologija i inovacija", zaključuju u ovoj partiji.
  • Priroda

    28.08.2021 14:17
    Prodato
    Apel Vladi? Ma dajte, već su uzeli svoj deo para... Apel Evropskoj Uniji i susednim zemljama treba poslati. A naš narod da je malo pametniji izašao bi na ulice i pokazao da nam je dosta trovanja. Bombardovanjem, prljavom industrijom, medijskom propagandom, korupcijom, kriminalom. Probudite se !
  • pobogu

    28.08.2021 12:35
    Ne vredi zvati sadasnju vladu - uzeli su pare, stavili u dzep i sad moraju gurati i Rio Tinto i brzu zeleznicu... Oni ce to i izgurati do kraja, ostanu li na vlasti, bez obzira na bunt naroda, zagadjenje, unistenje... Vladarima iz senke se sada ne smeju zameriti, inace ce svasta izaci na svetlo dana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.