U kojim zemljama možete da zamenite srpsku vozačku bez polaganja ispita

Kina je poslednja država u nizu s kojom je potpisan sporazum koji omogućava zamenu srpske vozačke dozvole bez polaganja teorijskog i praktičnog ispita.
U kojim zemljama možete da zamenite srpsku vozačku bez polaganja ispita
Foto: 021.rs
Srbija ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaju i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Tako državljani naše zemlje koji odu na rad u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru.
 
Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom.
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za Kurir da, pored Kine, Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Albanijom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Španijom i Tunisom.
 
Takođe, Srbija sa Nemačkom ima potpisanu zajedničku izjavu o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima memorandum o razumevanju u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.
 
"U Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj, Kataru i znatnom broju drugih država priznaju se i zamenjuju srpske vozačke dozvole bez zaključivanja sporazuma", naveli su iz MUP-a.
 
Dodaje se da je u pripremi i sporazum sa Italijom.
 
Što se tiče Nemačke, zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj.
 
Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.
  • Dragan

    27.11.2023 14:59
    Za sloveniji
    Dal u Sloveniji priznaju srpsku dozvolu B kategorije i dal se polaže ponovo. Koje gluposti ponovno polaganje
  • Snezana

    18.03.2023 15:15
    Srpska dozvola u Holandiji
    Svi zvanicnici se bore za svoj narod a u Holandiji bas niko. Ovde mora sve od pocetka! Nije mi jasno zasto ne pocnu pregovore pa da I ovde moze zamena.
  • Milos

    14.02.2023 20:04
    @Ivan
    Koliko je kazna u Italiji? U istoj sam situaciji. Vozim sa srpskom dozvolom, a imam boravak u Italiji duzi od godinu dana. Interesuje me koje su posledice ako me policija zaustavi? Oduzimanje srpske vozacke i koliko je tacno novcana kazna? Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.