U kojim zemljama možete da zamenite srpsku vozačku bez polaganja ispita

Kina je poslednja država u nizu s kojom je potpisan sporazum koji omogućava zamenu srpske vozačke dozvole bez polaganja teorijskog i praktičnog ispita.
U kojim zemljama možete da zamenite srpsku vozačku bez polaganja ispita
Foto: 021.rs
Srbija ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaju i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Tako državljani naše zemlje koji odu na rad u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru.
 
Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom.
 
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za Kurir da, pored Kine, Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Albanijom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Španijom i Tunisom.
 
Takođe, Srbija sa Nemačkom ima potpisanu zajedničku izjavu o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima memorandum o razumevanju u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.
 
"U Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj, Kataru i znatnom broju drugih država priznaju se i zamenjuju srpske vozačke dozvole bez zaključivanja sporazuma", naveli su iz MUP-a.
 
Dodaje se da je u pripremi i sporazum sa Italijom.
 
Što se tiče Nemačke, zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj.
 
Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.
  • Dragan

    27.11.2023 14:59
    Za sloveniji
    Dal u Sloveniji priznaju srpsku dozvolu B kategorije i dal se polaže ponovo. Koje gluposti ponovno polaganje
  • Snezana

    18.03.2023 15:15
    Srpska dozvola u Holandiji
    Svi zvanicnici se bore za svoj narod a u Holandiji bas niko. Ovde mora sve od pocetka! Nije mi jasno zasto ne pocnu pregovore pa da I ovde moze zamena.
  • Milos

    14.02.2023 20:04
    @Ivan
    Koliko je kazna u Italiji? U istoj sam situaciji. Vozim sa srpskom dozvolom, a imam boravak u Italiji duzi od godinu dana. Interesuje me koje su posledice ako me policija zaustavi? Oduzimanje srpske vozacke i koliko je tacno novcana kazna? Hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.