Manojlović o šutiranju domaćeg radnika u Ziđinu: Naši radnici kao roblje, državni organi da reaguju

Slučaj iz topionice bakra u Boru, u kojem je kineski direktor šutnuo domaćeg inženjera, mnogo je više od pojedinačnog incidenta i običnog sukoba na poslu.
To je navela potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović i dodala da je reč nesumnjivo o posledici stanja u čitavoj državi u kojoj su strani investitori sa kojima vlast sklapa mutne i za Srbiju neisplative aranžmane, praktično izuzeti od zakona i oslobođeni obaveze da poštuju čak i osnovno ljudsko dostojanstvo radnika.
 
"Naše radnike u većini stranih fabrika tretiraju kao roblje zato što im je to dozvolila naša vlast. Ono što propaganda Aleknsadra Vučića naziva stranim investicijama, neretko je običan koruptivni posao režima i pljačkanje državnog budžeta putem subvencija investitorima koji dobijaju novac svih građana Srbije da bi otvorili svoje privatne pogone i jeftinu i potpuno obespravljenu radnu snagu", kaže Manojlović.
 
Dodaje da je bilo samo pitanje dana kada će početi i da ih tuku.
 
"Zato ovo šutiranje našeg stručnjaka i na suštinskom i na simboličkom nivou predstavlja momenat kada svi zajedno treba da ustanemo i kažemo: Dosta je ponižavanja i maltretiranja radnika, zakon mora važiti za sve. Svoj posao prvi treba da urade državni organi koji su ovlašćeni da kontrolišu i kazne kršenje zakona u oblasti radnih prava", istakla je Manojlović.
 
Zato je pozvala nadležne državne organe da hitno reaguju u ovom slučaju.
 
Navodi da je ovaj primer pokazao i koliko je važno sindikalno organizovanje koje sada postoji praktično samo u javnom sektoru, a i tu najčešće ne funkcioniše kako treba.
 
Kineska kompanija Ziđin juče je najavila pokretanje interne istrage povodom incidenta u kome je direktor Topionice, kineski državljanin, šutnuo inženjera Nenada Jankucića. Ta kompanija je u saopštenju navela i da je direktor Lan Shicong uputio izvinjenje Jankuciću i njegovoj porodici i da je izvinjenje prihvaćeno.
 
Incident se dogodio 23. avgusta u pogonu borske topionice, a trenutak kada je Lan Shicong ničim izazvan šutnuo Jankucića zabeležile su kamere video nadzora.
 
Usledila je reakcija sindikata "Nezavisnost" i sindikata topionice koji su zahtevali kažnjavanje direktora topionice, a slučaj je prijavljen i policiji.
  • Radnik

    30.08.2021 12:24
    Ha, ha, pa nije to jedino, a ste je sa mobingovanjem po javnim preduzecima, o tome se ne prica, jer je u pitanju partijski plen....
  • D

    29.08.2021 19:04
    D
    Sta ste izglasali i podrzali,to i gledajte! A vi sve ovo upamtite pa opet glasajte za AV i bagru! Srbi su zaista LUD narod!
  • realno

    29.08.2021 18:45
    Da postoje sindikati, osim na papiru, ovo se ne bi dešavalo, a sidikata nema jer smo mi takvi. Građane, radnike treba ohrabrivati i edukovati, a za početak neka nauče pesmu Vladislava Petkovića Disa i vide šta je on napisao o nama još pre više od 100. godina.
    https://www.youtube.com/watch?v=R_JDvtRcruo
    Razvilo se crno vreme opadanja, Nabujao šljam i razvrat i poroci, Podigo se truli zadah propadanja, Umrli su svi heroji i proroci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.