Kon detaljno o tome kad đak u školi treba, a kad ne treba da nosi masku

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da deca moraju da nose maske prilikom ulaska u školu sve dok dođu u svoje klupe, ali i u momentima kad pričaju u razredu.
Kon detaljno o tome kad đak u školi treba, a kad ne treba da nosi masku
Foto: Pixabay (ilustracija)
"U svojoj klupi, sve dok pričaju sa drugarima takođe nose maske. Onog momenta kad čas počne i dete ćuti može da skine masku i odloži je. Kad ga prozovu da odgovara ili kad želi da priča s nekim, tada mora da stavi masku", rekao je Kon za TV Hepi, navodeći da govori o situaciji kad nema virusa ni u jednom razredu.
 
Kako je naveo, đak "onog momenta kad se završi čas i ustaje sa stolice, stavlja masku".
 
"Kada je na školskom odmoru u otvorenom dvorištu, u njemu može da bude bez maske ali mora da vodi računa da nisu jako zbijena. Ako su blizu jedno drugom treba da nose maske dok razgovaraju", rekao je Kon, navodeći da će morati da se gleda da li se to poštuje i upozorava.
 
On je rekao da sa đacima pogotovo nižih razreda neće biti problema, čak će oni upozoravati druge, ali će ih, uslovno rečeno, biti "kad se stvori atmosfera - 'ajde skini više tu masku'" kod srednjoškolaca.
 
Govoreći o važnosti nošenja maski, jer postoje i "antimaskeri", Kon je rekao da ona štiti od toga da se govorom ne prenose sitne kapi koje se ne vide, a mogu da zaraze.
 
Kon je upozorio da pojedinac neće sebe dovoljno zaštititi ako samo on nosi masku već to treba da čini i onaj sa kojim je u kontaktu, pogotovo što se bolest može javiti i bez vidljivih simptoma.
  • skola

    30.08.2021 12:46
    Zato je trebalo skratiti casove na 30 minuta. Naravno i obim gradiva prilagoditi skracenim casovaima.
  • AntiAnt

    30.08.2021 12:44
    "Antimaskeri" su prvenstveno oni koji promovisu platnene maske a koje apsolutno nicemu ne sluze osim za ukras.. pitam se zasto krizni stab od pocetka epidemije to isto radi.. i ko je onda na kraju "antimasker"?
  • Dejan

    30.08.2021 12:21
    !
    Ti ćeš mi reći kada će dete skinuti a kada staviti masku . Naravno da će celi čas nositi masku !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.