Đaci od sutra u klupama - nastava po modelu semafora, intoniranje državne himne...

Đaci se sutra vraćaju u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama.
Đaci od sutra u klupama - nastava po modelu semafora, intoniranje državne himne...
Foto: 021.rs
Zavisno od "semafor zone" tim za škole odlučivaće na nedeljnom nivou koji model nastave će se primenjivati - direktni, kombinovani ili onlajn. Svakog petka do 12 sati roditelji i učenici će biti obavešteni po kom modelu nastave će se raditi u narednoj nedelji.
 
U prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.
 
Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik i u tim sredinama nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.
 
Tutin je jedina opština u kojoj će nastava u srednjim školama biti organizovana prema trećem modelu, odnosno onlajn, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.
 
Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da za razliku od prošle godine, ove roditelji ne mogu da traže da im dete pohađa nastavu onlajn, ali je dodao da, u koliko je dete u većem riziku, roditelji mogu da traže to uz potvrdu medicinske struke.
 
U pojedinim školama prijem za prvake biće organizovan danas, negde pre podne, a negde u poslepodnevnim časovima, a u većini sutra.
 
Tri modela nastave i himna
 
Detaljan plan rada u školskoj godini, usvojen je na Kriznom štabu i podrazumeva tri modela.
 
Prvi model pripada slobodnom okruženju za sve učenike, što podrazumeva da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.
 
Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom.
 
Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 učenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.
 
Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije i da 1. septembra u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.
 
Takođe, kako je najavio ministar prosvete, prvi put će školska godina početi intoniranjem državne himne "Bože pravde".
  • Nemanja

    01.09.2021 09:53
    @Vuk

    Neka otići će zemlja sama.
  • Hm

    31.08.2021 18:01
    A da odpevaju "Zbogom pameti..", priliči više situaciji
  • AntifaNS

    31.08.2021 16:03
    @Vuk
    Jel ti to planiras da primenjujes fasisticke metode "100 za jednoga" (za odnos prema himni)?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.