DS: Vlast doseljava birače u Beograd; Demograf: Uglavnom su to interne migracije

U Beogradu je za pet meseci prebivalište prijavilo 28.245 građana starijih od 16 godina, pokazuju podaci koje je Demokratska stranka zvaničnim putem dobila od Ministarstva unutrašnjih poslova.
DS: Vlast doseljava birače u Beograd; Demograf: Uglavnom su to interne migracije
Foto: Pixabay
I dok demokrate navode da takvo povećanje broja birača u kratkom periodu može da znači samo jedno - da se sprema pljačka građana na izborima, demograf Goran Penev u izjavi za list "Nova" ukazuje da se taj podatak najvećim delom odnosi na interne migracije, odnosno promenu prebivališta iz jedne beogradske opštine u drugu.
 
Opozicija strahuje da će vlast veštačkim doseljavanjem građana, odnosno fiktivnom prijavom na adresu u Beogradu, pokušati da na predstojećim beogradskim izborima promeni izbornu volju građana i poveća broj svojih birača u prestonici.
 
U prilog tome DS je objavio podatke koje su dobili od MUP-a, prema kojima je u Beogradu od 1. januara ove godine do 20. maja izvršeno ukupno 28.245 prijava prebivališta osoba starijih od 16 godina. Na pitanje po kom pravnom osnovu je to učinjeno i po kojim gradskim opštinama, demokrate iz MUP-a nisu dobile odgovor.
 
"Promena broja birača za gotovo dva odsto u tako kratkom vremenskom periodu može da znači samo jedno, da vlast definitivno planira da vrši prekrajanje izborne volje Beograđana", navela je Alisa Kockar, portparolka DS-a.
 
Dominiraju interne migracije
 
Međutim, Goran Penev, demograf i naučni saradnik u Centru za demografska istraživanja, navodi za list "Nova" da se brojka od 28.000 prijavljenih promena prebivališta najvećim delom odnosi na interne migracije.
 
"To znači da je na primer neko sa Novog Beograda prijavio prebivalište na Konjarniku, u opštini Voždovac. Ima i doseljavanja iz drugih gradova i opština, van teritorije Beograda i postoje odseljavanja iz Beograda u druge opštine i gradove u Srbiji", kaže Penev.
 
U prilog tome on navodi podatke Republičkog zavoda za statistiku, po kojima je, na primer, u 2020. u Beogradu bilo oko 43.428 promena prebivališta.
 
Od tog broja, kako kaže, iz drugih gradova i opština van teritorije Beograda u prestonicu su se doselile 13.382 osobe, a 30.046 građana preselilo se sa jedne beogradske opštine na drugu. U isto vreme iz Beograda se u drugi grad ili opštinu odselilo oko 8.500 ljudi.
 
Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije Crta, kaže za "Novu" da bi institucije na jedan transparentan način trebalo da objasne građanima trendove koji se dešavaju, te da je birački spisak godinama unazad moneta za raskusurivanje različitih vlasti i opozicija.
 
"U tome je glavni gubitnik upravo poverenje građana u institucije. One bi trebalo da objasne o čemu se radi, ukoliko ima nekih trendova. Mi kao organizacija kontinuirano proveravamo stanje sa brojem birača u celoj Srbiji. Nismo primetili ništa što je zabrinjavajuće", kaže Nedeljkov.
  • Trt

    02.09.2021 10:47
    @Марина

    Naprednjački talogu, bićete uskoro iskorenjeni. Koliko god koštalo. U potpunosti i po svaku cenu. Zapamtite, kad ima volje, ima i načina.
  • Moreeee!

    01.09.2021 22:44
    Marina@
    Opasna ova Marina! Mora da je danas ponosno proseta(o)la Limanom, sa sve masom i fantomkom, da ga ne prepoznaju!
  • /

    01.09.2021 20:02
    /
    psst, vi ste ih najvise dovukli.
    e sad sto su preleteli i glasali protiv vas samo dokazuje da ste ili glupi ili je sve smerno projektovano od strane sluzbe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.