Vanredne kontrole u 10 fabrika zbog zagađenja, među njima i beočinska cementara

Republički inspektori su od 27. do 31. avgusta sproveli vanredne kontrole u 10 privrednih subjekata kako bi proverili da li je prekoračen dozvoljeni nivo zagađujućih materija.
Vanredne kontrole u 10 fabrika zbog zagađenja, među njima i beočinska cementara
Foto: 021.rs
To je izjavila danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i dodala da oni nastavljaju da rade pojačanim intenzitetom.
 
"U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani Fantini Scianatiko u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu", saopštilo je Ministarstvo.
 
Ministarka Vujović zatražila je od svih privrednih subjekata da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine, jer je, kako je istakla, to u interesu i privrede i građana.
 
"Već sam apelovala na kompanije, i većina njih sada poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduhu, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu", navela je Vujović.
 
Tokom kontrole kompanije Eliksir Zorka - Mineralna đubriva iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama, stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da u kompanijama Lafarž BFC iz Beočina, Zorka keramika, Vukocem, Aksinta i Oblak internacional iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca, takođe, nisu uočene nepravilnosti.
 
Ministarka podseća da su od nedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.
  • Jobs

    06.09.2021 08:34
    Kako?
    Kakav crni smrad guma, to u Beocinu niko ne oseca. Oseca se smrad deponije koja gori godinama
  • Nnnn

    02.09.2021 21:42
    Smesno
    Beocinska cementara nas gusi smradom guma... al znaju kad inspekcija dolazi pa se prave fini ... ... kakva inspekcija moze da zatvori takvog giganta .... lova lova i samo lova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.