Patrijarh Porfirije: Mnogo politike i raznih interesa se uplelo u ustoličenje Joanikija

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da se u vezi sa ustoličenjem mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju uplelo mnogo politike i raznih interesa.
"Ne želim da me to opterećuje i da silim svoj um sa tolikim informacijama. To mi stvara konfuziju u glavi. Napravila se slika da mi kao crkva želimo nešto na silu da izvedemo, pa nas upozoravaju kao da ćemo mi izazvati neke incidente i sukobe", rekao je patrijarh Porfirije, preneo je podgorički Dan.
 
Patrijarh srpski je poručio da u Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom.
 
"Mi treba da ustoličimo mitropolita i legitimno i kanonski, na isti onaj način kao što su bila i preostala ustoličenja", rekao je patrijarh Porfirije.
 
On je istakao da mu je potpuno jasno da ljudi koji su ostrašćeni ne žele i ne mogu to da razumeju.
 
"To je njihov nedostatak, ali to nije njihov greh i ne smemo im to upisati u greh. Nećemo uspeti da ih preobrazimo. Svako ima svoj krst i svoje muke i svako na osnovu toga uspostavlja svoj odnos sa Bogom i sa ljudima", poručio je patrijarh Porfirije.
 
Patrijarhu srpskom će u subotu u Podgorici biti priređen doček uoči ustoličenje mitropolita Joanikija, 5. septembra, na Cetinju.
 
Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je saopšteno da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti obavljeno bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred cetinjskog manastira.
 
Sabor Srpske pravoslavne crkve je na zasedanju održanom 29. maja izabrao vladiku Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC. Vladika Joanikije je stupio na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske nakon što je to mesto ostalo upražnjeno poslije smrti mitropolita Amfilohija.
  • Ozvalavljen

    03.09.2021 16:30
    Plati porez! Utajivacu poreza!
  • Voja

    03.09.2021 15:59
    Politika
    Politika je dvosmerna ulica, ako sam spletkariš politički sigurno ćeš dobiti odgovor istom merom.Teško da će neko dopustiti da mu podrivaš državu, a da sa druge strane budeš skrušeni sveštenik.
  • Viki

    03.09.2021 14:58
    Svaka mu je na mestu
    Naš divni, plemeniti i mudri patrijarh, koji toliko ljubavi i razumevanja ima za sve i svakoga. Nadam se da će nadahnuti i druge da potraže Boga i smirenje u sebi, i ljubav za bližnje. Na mnogaja ljeta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija