Đukanović: Ne verujem da će se ustoličenje desiti; Porfirije: Nikada nećemo odustati od Cetinja

Patrijarh srpski Porfirije demantovao je da sutra neće biti obavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.
Đukanović: Ne verujem da će se ustoličenje desiti; Porfirije: Nikada nećemo odustati od Cetinja
Foto: FoNet
"Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog", rekao je patrijarh.
 
Poručio je da SPC nikada neće odustati od ustoličenja u cetinjskom manastiru.
 
Prethodno je Tanjug objavio da najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija neće biti održano sutra na Cetinju.
 
Do odlaganja je, kako su naveli, došlo nakon što su predsednik i potpredsednik crnogorske vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, urgirali kod najviših predstavnika Srpske pravoslavne crkve.
 
Đukanović: Ne verujem da će do ustoličenja doći
 
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je večeras da ne veruje da će se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija desiti na Cetinju.
 
On je odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako sutra mitropolit bude ustoličen na Cetinju rekao da ne veruje da će se to desiti.
 
"Zato nisam sklon da razmatram teorijske mogućnosti. Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i da se vratimo pokušaju da kao zreli i odgovorni, ne samo politički, nego društveni činioci dođemo do rešenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori", rekao je Đukanović Televiziji Crne Gore.
 
Boravkom na Cetinju, kako je rekao, pokušava da doprinese smirivanju tenzija. 
 
"Ovde nisam kao neko ko staje na bilo koju stranu i konfrontira se sa nekom drugom stranom, ja sam predsednik svih građana Crne Gore i svojim dolaskom na mesto podignutih tenzija, mesto gde su se očigledno uskomešale strasti, ne bez razloga, pokušavam da doprinesem da osvarimo svoje ciljeve na jedan primeren način, da zaštitimo državu, a s druge strane da ne učinimo bilo kakav pogrešan korak zbog čega bi Crna Gora dugoročno ispaštala", kazao je Đukanović.
 
Na pitanje da li postoji tolerancija i da li postoji poziv da okupljeni odustani od protesta odgovorio je da je na tu temu već kazao što je imao.
 
"Kazao sam da ovo nije pitanje intronizacije mitropolita Srpske pravoslavne crkve, ovo je samo jedan od događaja u nizu kojim država Srbija i Srpska pravoslavna crkva kao instrument velikosrpskog nacionalizma pokušava da ponizi i pokušava da prisvoji Crnu Goru", naveo je Đukanović.
 
Nekoliko hiljada građana blokira put Cetinje Podgorica uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Joanikija koje je zakazano za nedelju na Cetinju.
 
U jednom se trenutku čula komanda: Idemo na Bajice (deo Cetinja na izlazu ka putu za Kotor preko Njeguša), nakon čega se ka tom delu grada uputilo nekoliko automobila.
 
U samom gradu je u subotu uveče mirno. 
 
Njega bi u Cetinjskom manastiru trebalo da ustoliči patrijah Porfirije.
 
Patrijah je izjavio da je Joanikije dostojan da bude mitropolit Crnogorsko primorski.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija