Država trebalo da zaštiti brod od potonuća, sad kad je na dnu izdvojiće milione da ga izvadi

Brod "Župa", od istorijskog i nacionalnog značaja, koji je zvanično pod zaštitom države, potonuo je na Savi, odnosno bukvalno dotakao dno.
To je početkom juna navelo Udruženje profesionalnih lađara Srbije.
 
"Parobrodu Župa je ovo treće potonuće u svojoj stogodišnjoj plovidbenoj karijeri. Podsećamo da je 2014. pompezno najavljena njena rekonstrukcija i 'povratak iz penzije, od čega očito nema ništa, bar ne u dogledno vreme", naveli su tada lađari.
 
Brod je nakon pokušaja rekonstrukcije došlepan do "Brodotehnike" na reci Savi i tu je početkom godine potonuo. Država je plaćala, a kako lađari nezvanično saznaju, i dalje plaća njegovo čuvanje. 
 
Sada je Ministarstvo za kulturu poručilo da su sredstva za njegovo vađenje izdvojena i da se čeka projekat Muzeja nauke koji je vlasnik broda, kako bi se on izvadio i u potpunosti rekonstruisao.
 
Brod je 2015. godine postao vlasništvo Muzeja nauke i tehnike, od kada je Ministarstvo za njegovo čuvanje izdvojilo 11 miliona dinara, rekla je pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić.
 
"Ministarstvo je i 2019. godine opredelilo sredstva za projekat obnove i sređivanja broda. Muzej je ta sredstva uložio u izradu projekta, ali je zbog otežanih uslova usled virusa korona izrada projekta produžena. Tada smo iz Muzeja nauke dobili zahtev za pet miliona dinara kako bi se brod izvadio iz vode, koji je Ministarstvo ispunilo", navela je Vanušić.
 
Dodala je da ih je Muzej nauke naknadno informisao da su se okolnosti promenile i da je brod u prilično lošem stanju, te da prilikom vađenja može da dođe do njegovog pucanja, zbog čega su neophodna dodatna novčana sredstva, ali projekat Ministarstvo još nije dobilo.
 
"Čekamo da dobijemo finalni projekat odnosno finalnu specifikaciju troškova, a sredstva smo već rezervisali kako bi se brod rekonstruisao", dodala je Vanušić.
 
Iz Muzeja nauke i tehnike za Tanjug su rekli da će biti prinuđeni da vrate sredstva, budući da, kako kažu, nisu dovoljna.
 
"Nama nedostaje još sedam miliona dinara da započnemo akciju izvlačenja potonulog parobroda iz Save. 'Župa' je bila privezana uz samu obalu na brodogradilištu Brodotehnike. Vodostaj reke se povećao, pumpe nisu mogle da ismpupaju vodu i 'Župa' je potonula", rekao je za Tanjug direktor Muzeja Rifat Kulenović.
 
On je dodao da su iz preduzeća "Ivan Milutinović" koje je nekada bilo vlasnik broda, odbili ponudu muzeja da izvade "Župu" svojom dizalicom za pet miliona dinara i da traže 12 miliona dinara.
 
Kulenović je napomenuo da je u stalnom kontaktu sa ljudima iz Ministarstva kulture i informisanja i da se nada da će dobiti dodatna sredstva kako bi se obavila akcija vađenja "Župe" iz vode.
 
Parobrodu "Župa" ovo je treće potonuće u stogodišnjoj plovidbenoj karijeri, nakon učešća u dva svetska rata. Iako je 2014. pompezno najavljena rekonstrukcija broda i "povratak iz penzije", kako bi se u njemu održavala kulturna dešavanja, on je početkom godine potonuo.

Teme

brod
  • Jedna od mnogih

    06.09.2021 19:47
    Baš
    Deda za repu, baba za dedu, korona za brod... Ma ajde, Boga ti, neko da odgovara, ovi se zaj... ju u krug a pare samo idu...
  • Обсервер

    06.09.2021 13:31
    Затвор
    Па у овој заврзлами, неко би требало да иде у затвор. Државне паре нису Алај Бегова слама !
  • ///

    06.09.2021 09:05
    Kao i sve cega se ov vlast dotakne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.