Reakcije iz Srbije na ustoličenje: Većina čestita, Čanak misli da je sve bilo sramotno

U Cetinjskom manastiru ustoličen je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a povodom događanja u Crnoj Gori reagovali su predstavnici srpske vlasti i opozicije.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je ustoličenje novom mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikiju.
 
"5. septembar 2021. godine će u istoriji Srpske pravoslavne crkve ostati upamćen kao neizmerno važan dan. Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije danas je u Cetinjskom manastiru ustoličio mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Dostojan", napisao je gradonačelnik u svojoj čestitki.
 
Ministarka pravde Maja Popović čestitala je danas novoizabranom Mitropolitu crnogorsko - primorskom Joanikiju ustoličenje navodeći da će on u Srbiji uvek imati iskrenog i pouzdanog partnera u misiji duhovnog napretka i izgradnji mostova saradnje.
 
"Vaše Visokopreosveštenstvo, srdačno Vam čestitam ustoličenje na Tron Svetog Petra Cetinjskog, na Svešteni Tron Mitropolita crnogorsko-primorskih, uz iskrene želje za uspehom u uzvišenoj službi izgradnje mira i ljubavi, na dobro vernika SPC, srpskog naroda i svih naroda koji žive u Crnoj Gori", poručila je ministarka patrijarhu.
 
Čestitku je uputio i v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović.
 
Zoran Anđelković iz SPS je naveo da je ono što se danas desilo u Podgorici deo Crne Gore, dok su zbivanja u Cetinju slika Mila Ðukanovića kao predsednika Demokratske partije socijalista i njihovog poslaničkog kluba. Anđelković je za Tanjug rekao da su SPC i mitropolija crnogorska-primorska pokazale dostojanstvo, koje je, kaže, izuzetno važna poruka ustoličenja mitropolita Joanikija. Kaže i da je duboko uveren da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović zvanično uništio svoje ime, te da je sam sebi presudio. 
 
Srpski pokret Dveri, Stranka slobode i pravde (SSP) i koalicija NADA čestitale su mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.
 
Dveri su u saopštenju poručile da mir, stabilnost i suživot naroda na prostoru Srbije i Crne Gore nemaju cenu i da će mudrost i čovekoljublje mitropolita Joanikija "sigurno doprineti tome".
 
I Stranka slobode i pravde (SSP) je uputila čestitke vernicima Srpske pravoslavne crkve, navodeći da posebne čestitke zaslužuje crnogorska vlada, jer je "odolela dogovorenim provokacijama onih koji su navikli da sarađuju i zarađuju na lažnim sukobima Srbije i Crne Gore". SSP u saopštenju za javnost kaže da je mitropolija mesto spajanja vekovne sloge i zajedništva srpskog i crnogorskog naroda, te da su svi koji su to prethodnih nedelja želeli da ugroze, "osujećeni hrabrim odlukama Crne Gore".
 
Takođe, i koalicija NADA koju čine POKS, DSS i 23 udruženja građana, čestitala je ustoličenje mitropolitu Joanikiju i najoštrije osudila, kako navode, antisrpsku histeriju na Cetinju.
 
S druge strane, lider LSV-a Nenad Čanak, koji se nalazi u Crnoj Gori, rekao je za list Danas da ne zna kako će dalje ići odnosi Srbije i Crne Gore, ali da to njemu ne deluje kao bilo kakva najava dobrih odnosa.
 
"Oni će biti sve komplikovaniji jer se sve spustilo na nivo građanina. Da li mislite da će neko zaboraviti bacanje suzavca, šok-bombi i pucanje gumenim mecima na narod. Ustoličenje Joanikijevo je potpuno sramotno. Doći vojnim helikompetom i s dugim cevima, to nijedan pošten čovek ne bi sebi dozvolio. Ne znam zašto je to Joanikije dozvolio i uradio", pita se Čanak.
 
Upitan da li je SPC trebalo da odustane od ustoličenja ili je država trebalo da zabrani bilo kakva okupljanja, Čanak je konstatovao da je trebalo uraditi "bilo šta".
  • Лиманац

    06.09.2021 23:18
    Срамотно је оно што су радили они које Чанак бесрамно подржава.
  • Realno

    06.09.2021 14:45
    Dakle, i SSP podržava mešanje srbije u tuđe dvorište.
    Čestita Joanikiju ustoličenje obavljeno uz malu pomoć helikoptera, 1800 policajaca, gumenih metaka, suzavca, dugih cevi, pendreka i pancira.
    Jer SPC jeste stari agitator rata, u tom istom manastiru su blagosiljali Arkana i tigrove mu pre nego što će ovi otići da kolju ljude, za slučaj da ste zaboravili...

    "Dostojanstveno" zaista - nema šta... na SPC način.
  • milko

    06.09.2021 08:45
    svinja
    Neverovatno je ko ako ne vlast daje ovoliko prostora čanku . Pa on i vuk drašković pojavom kod ljudi izazivaju mučninu. Dva najotrcanija lika. Šta on koji je u koaliciji sa SNS radi u tuđoj državi. Zar to onda noje mešanje uposlove strane zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.