Troje osumnjičenih da su krali struju rudarenjem kriptovaluta u kući Draže Mihailovića

Za nesvakidašnju krađu struje u domu Draže Mihailovića, u centru Ivanjice, osumnjičena su tri muškarca.
Troje osumnjičenih da su krali struju rudarenjem kriptovaluta u kući Draže Mihailovića
Foto: Pixabay (ilustracija)
Oni se terete da su izvršili krivično delo protiv imovine. Sumnja se da su postavili opremu za rudaranje kriptovaluta i tako potrošili oko 55.000 kilovat sati struje, čija je materijalna vrednost veća od 20.000 evra.
 
"Brojilo u Dražinom domu nije prijavljeno i ne postoji u sistemu EPS-a. To su znali i iskoristili besplatnu struju, koja im je bila neophodna kako bi ostvarili korist, imajući u vidu koliko električne energije je potrebno za rudaranje kriptovalutama", rekao je Ivan Mojsilović, pomoćnik predsednika opštine Ivanjica, koji je prvi otkrio ovu neobičnu krađu u centru opštine, piše Telegraf.
 
Dražin dom je u vlasništvu opštine Ivanjica, ali je dat na korišćenje Ravnogorskom pokretu. Njegovi članovi ne žele da daju izjave, dok se istraga ne završi. Pretpostavlja se da je rudarenje kriptovaluta trajalo u rasponu od šest do sedam meseci.
 
Oprema je bila stavljena na dve palete, a kontrolisana je preko daljinskog upravljača.
 
"Opština Ivanjica konkretno nije oštećena, ali je ovo velika sramota i bezobrazluk onih koji su se usudili na ovaj potez. Rudaranje nije zabranjeno, ali svi znamo koliko to košta i zato je nezamislivo da se radi o tuđem trošku", rekao je predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.
 
Rudaranje kriptovaluta sve je češće u Srbiji, a da bi bilo uspešno - neophodna je specijalizovana računarska oprema koja košta i do nekoliko hiljada evra, kao i enormne količine električne energije.
  • Dobra fora

    08.09.2021 14:41
    Četnici, di bi oni to radili!
    Ma, to mora da su radili potomci zločestih partizana, infiltriranih u Ravnogorski pokret, da bi bacili ljagu na četnike!
    :)))))
  • Dundjer

    07.09.2021 01:34
    Hahahaha
    Pa, u ovo ne mogu ni deca da poveruju, cuj potroseno 20.000e struje na par rigova (mislim da sam video na slikama dva ili tri riga) za 6-7 meseci, inace za ljude koji nisu u toku jedna prosecna masina za rudarenje mesecno potrosi oko 500kw struje. Tako da je sa sve crvenom zonom za 10 masina potroseno 3250e za 6 meseci. Pre ce biti da se rudari u opsini po kancelarijama i podrumima, pa su sada sve nakalemili ovim pametnjakovicima, jer nekako moraju da opravdaju nekontrolisanu potrosnju struje.
  • Mirka

    06.09.2021 22:02
    Nis’ ne razumem
    Kako se ti rudari? Zna li ko?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija