Zakon o ćirilici po hitnom postupku zbog "ugroženosti tradicionalnih vrednosti"

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanja ćiriličkog pisma.
Zakon o ćirilici po hitnom postupku zbog "ugroženosti tradicionalnih vrednosti"
Foto: Pixabay
Ukoliko zakon bude usvojen po hitnom postupku, proširiće krug javnih subjekata koji će obavezno u svom radu koristiti ćirilicu, navodi Nova ekonomija. Predlogom zakona otvorena je i mogućnost da subjekti u privatnom sektoru koji odluče da koriste ćirilicu u svom radu dobiju poreske olakšice.  
 
Postojećim Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama već je propisano da su i srpski jezik i ćiriličko pismo u službenoj upotrebi u Srbiji
 
Tako je ćirilica i do sada bila obavezna u radu državnih organa, organa autonomnih pokrajina, gradova i opština, ustanova, privrednih društava i drugih organizacija kad vrše javna ovlašćenja, u radu javnih preduzeća i javnih službi, kao i u radu drugih organizacija kad vrše poslove utvrđene zakonom. 
 
Kako piše Nova ekonomija, Vlada je donošenje novog zakona predložila po hitnom postupku, zbog toga što je navela da bi "u suprotnom, moglo doći do štetnih posledica za rad organa i organizacija, u smislu ugrožavanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda u zemlji i regionu". 
 
Inače, zakon se po hitnom postupku može doneti samo u izuzetnim slučajevima, ako se njime uređuju pitanja i odnosi nastali usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje i rad organa i organizacija.
 
Od redovnog postupka se razlikuje po kraćim rokovima od propisanih za pojedine faze postupka donošenja zakona.
 
I Vlada Republike Srpske utvrdila je istog dana, 2. septembra, Predlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, isto po hitnom postupku. 
 
Predlogom novog zakona Vlada Srbije definisala je ćiriličko pismo kao matično pismo.  
 
Predloženo je da se srpski jezik i ćiriličko pismo, kao matično pismo, obavezno upotrebljava i u radu i poslovanju privrednih društava i drugih oblika organizovanja koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala. 
 
Ćirličko pismo biće korišćeno i u radu privrednih društava i drugih oblika organizovanja u oblasti naučnoistraživačke delatnosti koji se ne osnivaju po propisima o javnim službama, a koji posluju sa većinskim učešćem javnog kapitala, kao i profesionalnih i strukovnih udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou.
 
Srpski jezik i ćirilično pismo obavezno se upotrebljava i u radu Javne medijske ustanove "Radio-televizija Srbije" i Javne medijske ustanove "Radio-televizija Vojvodine", navodi se u predlogu.
 
Obavezna upotreba srpskog jezika i ćiriličkog pisma podrazumevaće i pravni promet, ispisivanje poslovnog imena,odnosno naziva, sedišta, delatnosti, naziva roba i usluga, uputstava za upotrebu, informacija o svojstvima robe i usluga, garancijskih uslova, ponuda, računa (faktura) i potvrda.
 
Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logo ispisan na ćiriličkom pismu. 
 
U predlogu piše i da se mogu ustanoviti poreske i druge olakšice za privredne subjekte i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno u obavljanju svoje delatnosti, odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.
 
Vlada planira i osnivanje Saveta za srpski jezik, čija će nadležnost biti da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenje mera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma.
 
Predviđene i novčane kazne
 
Za prekršaje pravnog lica predviđena je novčana kazna od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu kazna od 15.000 do 100.000 dinara.
 
Obavezna upotreba jezika i pisma neće se odnositi na privatnu komunikaciju, pisanje i upotrebu ličnih imena, dvojezične publikacije, knjige i kompjuterske programe (osim njihovih opisa i uputstava), prihvaćenu naučnu i tehničku terminologiju.
 
Takođe, zakonom neće biti obuhvaćena ni naučna i umetnička dela, naučna i obrazovna delatnost škola na stranim jezicima, dvojezičnih škola, kursevi stranih jezika, žigovi i oznake geografskog porekla.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

 • Duško

  08.09.2021 13:13
  Primetite molim vas, uglavnom se nekakvi ekstremi sakrivaju iza kolektivnog, pa su im nadimci Detelinara, Liman i tako dalje. I uvek se javljaju iz nekih narkomanskih rupčaga u kojem nema zakona, da popuju o patriotizmu. Društvanjce, po blokovima vam prodaju drogu deci, dok se vi po internetu borite za Veliku Srbiju. Ne umete ni dvorište da rešite, osim da nacrtate murale dilerima i kriminalnim organizacijama koje se predstavljaju kao navijači. I takvi nam popuju, kažu oni vole Srbiju, a ostale lažne patriote ih pozdravljaju jer misle da je dovoljno istetovirati manastir i okačiti brojanicu da izgledaju kao kakvi manijaci kojih se treba plašiti, nema veze što su šljam. Ako se za to bore takvi, možemo da se pozdravimo sa Srbijom. Moramo da očistimo taj besposleni šljam sa ulice i da okrečimo slike ubijenih dilera i narkomana na trobojkama po dečijim igralištima kako bi zaštitili prvenstveno decu od tog uticaja.
 • nacionalistički

  08.09.2021 10:54
  simbol
  Ćirilica je bila nacionalni simbol Srba (jedno od 2 pisma srpskog jezika).

  A ove patriJote (pod kojima je sve srpsko ugroženo), transformisale su ćirilicu iz nacionalnog u nacionalistički simbol.

  Zbog toga su ogadili ćirilicu velikom broju normalnih ljudi progresivnih stavova.
  Ćirilica je nacionalistički obojena bez ikakve sumnje.

  Politici nije mesto u jeziku i lingvistici.
 • The Bride

  08.09.2021 05:22
  Pravo usvajanje ma čega, i ćirilice, se ne rešava "dekretom".

  Rešava se tako što dete od malena piše jedan domaći ćirilicom, jedan latinicom, čita udžbenike, knjige i novine na ćirilici i latinici, uči srpski jezik i književnost onako kako treba, i onda - kad odraste - s lakoćom koristi oba pisma...

  Kao što to činimo mi iz SFRJ. Da me neko pita kojim pismom su pisane vesti koje sam juče čitao, ne bih se setio, jer mi je potpuno svejedno, s istom lakoćom se služim s oba pisma.

  Mi imamo mlad svet koji je 1. nepismen, 2. teško funkcionalno nepismen, 3. neobrazovan, i 4. realno - ne zna ćirilicu.

  A to što će firme i kojeko MORATI da ističu table i tralala... Mačku o rep.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija