Poštanska marka iz Srbije u konkurenciji za najlepšu u Evropi

Poštanska marka Stepski soko kandidat je Srbije na izboru za najlepšu poštansku marku Evrope.
Takmičenje traje do 9. septembra, a u onlajn glasanju mogu učestvovati svi građani, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Prirodnjačkom muzeju.
 
Pošta Srbije je u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu realizovala ovogodišnje izdanje prigodnih poštanskih maraka Evropa, sa dve marke sa motivima ugroženih ptica na tlu Srbije: ušata ševa i stepski soko.
 
Izdanje prati i jedan prigodan koverat prvog dana, a pušteno je u opticaj 12. maja.
 
Emisiju Evropa Pošta Srbije izdaje svake godine, kao jednu od najvažnijih emisija godišnjeg programa, i takmiči se na evropskom izboru za najlepšu marku, koje sprovodi Asocijacija javnih poštanskih operatora PostEvropa svake godine na određenu zadatu temu.
 
"Nužnost i obaveza zaštite i očuvanja prirode i ugroženih životinjskih divljih vrsta u celoj Evropi, opredelili su temu ovogodišnjeg izdanja", rekao je Adam Sofronijević, direktor "Srbijamarke" Pošte Srbije.
 
Sofronijević je dodao da je Pošta Srbije već jednom odnela pobedu na ovom prestižnom takmičenju, po glasovima publike, 2014. godine, na temu nacionalni muzički instrumenti, sa poštanskom markom sa motivom gajdi, a da je i ove godine cilj i stvar prestiža i ugleda ponoviti taj uspeh, te je pripremljeno posebno lepo kreativno rešenje.
 
"Izdanje maraka Evropa ima za cilj i da podseti sve nas da je briga o prirodi važan zadatak današnjice", poručio je Sofronijević.
 
V.d. direktora Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić izjavio je da se Srbija ubraja u jedan od šest evropskih centara biološke raznovrsnosti.
 
Kako je rekao, mnoge vrste divljih životinja su dovedene gotovo do ivice istrebljenja, a stepski soko je jedna od njih.
 
"Zbog toga smo sa zadovoljstvom prihvatili saradnju sa Poštom Srbije kako bismo i na ovaj način dali svoj doprinos u očuvanju ove veličanstvene ptice, ali i svih vrsta koje su u opasnosti. Imamo duboku moralnu odgovornost i obavezu da sačuvamo vrste za buduće generacije. Ne smemo da zaboravimo da su ptice deo našeg kulturnog i istorijskog identiteta", rekao je Spasić.
 
Spasić i Sofronijević su pozvali sve građane da do 9. septembra simbolično daju glas zaštiti prirode i ugroženih vrsta i glasaju za poštansku marku stepski soko, na linku https://europa2021.posteurop.org.
 
Promocija ove specijalne serije poštanskih marki i prigodno predavanje posvećeno zaštiti ugroženih divljih vrsta u Srbiji održani su danas u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.
  • wow

    08.09.2021 11:03
    Na ovoj markici se čak potkralo i malo latinice, na latinskom i engleskom!

    Problem ove države je to što na markice može da stavi samo životinje i manastire.
    Naučna dostignuća nemamo.
  • Delije Liman

    08.09.2021 07:04
    Usao sam na sajt da vidim ostale markice i imalo je sta da se vidi. Veliki broj lepih i kreativnih marki, tesko cemo mi tu da pobedimo ali dao glas nasoj, pa nek je sa srecom.
  • Link

    07.09.2021 23:47
    Link za glasanje:
    https://europa2021.posteurop.org/#/europa2021/en

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.