Posle reakcije javnosti promocija knjige ratnog zločinca premeštena iz dečije biblioteke

Posle reakcije javnosti na najavljenu promociju knjige osuđenog ratnog zločina u dečijem odeljenju biblioteke, ovaj događaj je premešten.
Kako je objavila Narodna biblioteka "Dositej Obradović" Negotin na svom Fejsbuk nalogu, predstavljanje knjige "Ovo je moja zemlja, ovde ja komandujem" Veselina Šljivančanina biće održano u paviljonu biblioteke u gradskom parku.
 
Prethodno je zbog najave promocije ove knjige reagovala Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) koja je zahtevala od Narodne biblioteke "Dositej Novaković" u Negotinu da ne ustupi javni prostor za promociju knjige Veselina Šljivačanina. Ipak, biblioteka nije odbila da ustupi javni prostor, samo je zamenila mesto događaja.
 
"Posebno zahtevamo od Evropske narodne partije (EPP) da se izjasni da li podržava to što Srpska napredna stranka (SNS), bez obzira na kritike EPP-a od pre četiri godine, u svom članstvu i dalje ima osuđenog ratnog zločinca", pisalo je u saopštenju Inicijative.
 
Podsetili su da u Srbiji još uvek nema zakonskih prepreka da osuđeni ratni zločinci koriste javne ustanove tako što negiraju svoje zločine kroz predstavljanje knjiga, nastupe na izborima ili televizijskim emisijama, kao i državnim svečanostima, jer je vladajuća većina 2016. godine izuzela poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) i Međunarodnog suda pravde (MSK/ ICJ) iz člana 387. Krivičnog zakonika, koji pored ostalog sankcioniše negiranje i relativizaciju ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida. 
 
"Šljivančanin kao i svaki drugi građanin ima građansko pravo da promoviše svoje knjige u privatnim prostorima i o svom trošku, ali ukoliko to radi u javnoj ustanovi i sa državnom podrškom - onda je jasno da je reč o glorifikaciji osuđenog ratnog zločinca -  koji je i dalje član vladajuće, Srpske napredne stranke", istakli su. 
 
 
Zaključili su da je promocija osuđenih ratnih zločinaca kao i skrivanje optuženih za ratne zločine normalizovano od strane izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Srbiji, ali naglasili da "ne smemo kao društvo pristati na zamenu teza u kojoj su ratni zločinci tragične ličnosti, a žrtve zločina kolateralna šteta burnih istorijskih perioda". 
  • Zapazanje

    08.09.2021 17:52
    Nikoga ne branim, ali Zarko Lausevic licno ubio coveka, pa nam igra u istorijskim serijama, glumi junaka i izdaje knjige.
  • Milan

    08.09.2021 15:41
    @Milan NS
    @Milan NS

    U to vreme je Vukovar bio grad u Jugoslaviji a Sljivancanin pripadnik JNA. Nije on nigde isao, kao ti hoces da kazes, nego je bio u Jugoslaviji cijoj vojsci je i pripadao.
  • Milan NS

    08.09.2021 12:56
    @EvoOvako
    Šljivančanin nikoga nije branio.
    Vukovar je grad u Hrvatskoj, dakle nije u Srbiji.
    Grad ili stanovništvo u njemu se ne brani tako što se puca u grad iz svih raspoloživih sredstava (tenkovi, minobacači, artiljerija s ratne mornarice, artiljerija iz Bačke...).
    Idi sad u Vukovar ako nisi bio u decembru 1990. godine kao ja, pa da vidiš na čega još uvek liči.
    Šljivančanin je osuđen za zločine na Ovčari kada su izvukli ranjene i bolesne Hrvate iz bolnice u Vukovaru i odveli par kilometara dalje na streljanje.
    Ne tvrdim da je on to uradio, ali on je imao potupunu komandnu odgovornost.
    Šljivančanin je na sudu imao priliku da se brani i nije se odbranio jer nije izneo dokaze koji bi ga oslobodili.
    Druga strana je dokazala da je on bio odgovoran.
    Takođe, radi se o zameni teza pa i Šljivančanin sam ne potencira da nije kriv za ono što su ga optužili (mada je OSUĐEN) već uz pomoć vlasti tvrdi da se taj zločin NIJE DOGODIO.
    Najviše zbog toga ne bi smeo da ima pristup javnim ustanovama jer ih svi mi građani od svog poreza finansiramo, a ratne zločince tradicionalno ne trpimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.