Pušten iz pritvora optuženi u aferi "Jovanjica"

U nastavku suđenja optuženima za uzgoj marihuane na poljoprivrednom imaju "Jovanjica", Specijalni sud ukinuo je pritvor Vladanu Živojinoviću i pustio ga da se brani sa slobode.
Pušten iz pritvora optuženi u aferi "Jovanjica"
Foto: Pixabay
Sudsko veće je zaključilo da su ispitani svi svedoci koji se odnose na optužbe protiv njega i da nema razloga da dalje bude u pritvoru.
 
Međutim, sud je odbio predloge odbrane da pritvor ukine i prvooptuženom vlasniku "Jovanjice" Predragu Koluviji i Vuletu Bojoviću, koji su u pritvoru od hapšenja u novembru 2019. godine. Za njih razlozi za pritvor i dalje postoje, ukazao je predsedavajući sudija.
 
Koluvija se tereti da je organizator kriminalne grupe, čiji su pripadnici ostali optuženi, koja je na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" uzgajala marihuanu radi dalje prodaje.
 
Terete se za teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.
 
Jedan optuženi Srđan Mrđa je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.
 
Prema optužnici tužilaštva za organizovani kriminal, oni su od maja 2016. do novembra 2019. u staklenicima na Jovanjici uzgajali kanabis.
 
Prema važećim zakonskim propisima dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplje koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC, a u ilegalnoj laboratoriji u Jovanjici pronađen je kanabis sa, kako tvrdi tužilaštvo, daleko većim procentom THC.
 
Prilikom hapšenja Koluvije i ostalih u novembru 2019, godine zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove biljke u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.
 
Pored Koluvije i Mrđe optuženi su Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović. Svi optuženi se i dalje nalaze u pritvoru, od hapšenja u novembru prošle godine.
 
U nastavku istrage ovog slučaja početkom jula 2020. je uhapšeno još sedam osumnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA. Njima se sudi u odvojenom postupku, poznatom kao "Jovanjica 2".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.